Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Jak správně přikrmovat ptáky v zimě ?

30.10.2013 16:02

Krmítka už jsou na stromech, ale co do nich? To je správná otázka. Lidé často svým přikrmováním ptákům spíše ubližují, než pomáhají, proto bychom si měli prvně zjistit, co ptáci mohou a co ne, a teprve pak vyrazit na nákup. Potrava pro ptáky by měla mít určitou kvalitu. Určitě se nesmí jednat o zkaženou potravu. Dále bychom měli vědět, že zbytky od jídla z naší kuchyně také nejsou vhodné. Kuchyňský odpad a zbytky totiž způsobují ptáčkům, kteří na naše krmítko zavítají, značné zažívací problémy, které mohou vést až k úmrtí ptáka. Často se můžeme setkat s lidmi, kteří dávají ptákům přepálený olej, zbytky kořeněného jídla, těstoviny, slané nebo dokonce uzené výrobky. Všechny tyto potraviny jsou pro ptáky nepřijatelné.

               Ptačí budkyNež krmení nakoupíme, měli bychom si zjistit, jací ptáci na naší zahradě zimují a podle toho vybrat potravu.

  • Kosi nebo kvíčaly – ti mají rádi jablka. Dále můžeme přikrmovat nejrůznějšími druhy bobulovin jako je rybíz, jeřabiny, ostružiny nebo hrozny. Dále nepohrdnou ani ořechy a slunečnicovými semínky.
  • Strakapoudi nebo sojky – tito ptáci nepohrdnou ořechy nebo šiškami. Nejradši však přilétnou na tukovou směs nebo lojovou kouli.
  • Koroptve – pokud máme poblíž zahrady pole, můžou se nám sem zalétnout koroptve. Ty chodí na zásyp (krmítko pro hrabavé ptáky – jedná se o stříšku nad zemí, kde není sníh a ptákům sem sypeme potravu). Zde se krmí především zadinou, což je odpad vznikající při výrobě obilí. Tu lze získat od zemědělských podniků a využívá se právě jako krmivo pro semenožravé ptactvo.
  • Strnad, dlask, vrabec, pěnkava a zvonek – tato skupina také nepohrdne zadinou. Mají rádi semena plevelů a obilovin, dále mají rádi semena slunečnice. Často navštěvují zásyp.
  • Dravci – tuto skupinu pravděpodobně na zahradě často neuvidíme. Je však možné, že se nám v dutině starého stromu uhnízdí sova, nebo v díře ve zdi, starém podkroví nebo na jiném místě, na které je špatný přístup a je z něj dobrý rozhled, se nám může usadit poštolka nebo dokonce sokol. Pokud se tak stalo, na vhodných místech krmíme čerstvými zbytky masa nebo vnitřnostmi. Toto maso nesmí být nijak upravované nebo kořeněné.
  • Sýkory, šoupálci nebo brhlík – tito ptáci rádi slunečnicová semínka a semínka obilnin, rádi také navštíví lojovou kouli nebo tukovou směs.

Pokud nechceme kupovat lojové koule, stačí zakoupit lůj. Ten rozhněteme, smícháme se semeny, mírně zahřejeme a vytvoříme koule, které vkládáme do nádob, sítí a podobně. Takovéto koule lze vytvořit také smícháním semínek a sádla.

 

Autor: Radim Dvořák foto Fotolia