Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Jaké hrábě ?

09.10.2013 16:51

HráběPodzim už je tu, zahrádka se nám pomalu chystá na zimní spánek. Na polích už dávno nevidíme kvetoucí plodiny. Teploty stále klesají a stále častěji střídá sluníčko déšť. Ráno už nás mohou zaskočit mrazíky, ty mohou vážně poškodit naši nedozrálou zeleninovou zahrádku plnou rajčat nebo paprik. Stromy se také ukládají k zimnímu spánku, listy žloutnou, hnědnou nebo červenají a nakonec opadají na zem. A právě tyhle listy nám mohou pokrýt celou zahradu. Některé v sobě mají agresivní látky, jako například ořech. Co s těmito listy?

  • Na větší úpravy záhonu jsou lepší klasické hrábě. Pouze na listí jsou ideální „švédské“ hrábě.

Ideálně je shrabeme a nasypeme na kompost. Tam dáme všechny listy kromě listů ořechu. Při výběru hrábí si musíme rozmyslet, na co je budeme používat. Na sázení, úpravu po orbě a podobně jsou vhodné kovové klasické hrábě. Na listí jsou ideální hrábě pružné a s velkým záběrem. Hrábě by si měl vyzkoušet především ten, který je bude nejčastěji používat. Každý typ má jinak dlouhou rukojeť, jinak tvarovanou a také jinak pevnou. Hrábě by měly být lehké. V současné době je na trhu velká spousta značek, kdy má každá svá specifika. Tzv. „švédské“ hrábě mohou být dvojího typu - buďto plastové nebo kovové.

  • Plastová koncovka – plastové jsou velmi lehké. Plast je tvrdý a mrazuvzdorný, zároveň velmi pružný. Výrobci často uvádí, že se prsty hrábí nezlomí ani při přišlápnutí. Jsou vhodné především pro hrabání listí.
  • Kovová koncovka – pokud chceme používat tyto hrábě i na větvičky nebo drobné plody, volíme hrábě s kovovou částí. U těchto bychom si měli dávat pozor, aby prsty hlavice nebyly příliš ostré. Listy nebo třeba jablka se pak na ně napichují a tím námi přidělávají spoustu práce navíc.

Dále bychom si u hrábí měli dávat pozor na kvalitní násady. Některé značky používají poměrně měkké násady, které se snadno zlomí. Některé značky, jako například Fiskars nyní prodávají jednu univerzální násadu, na kterou můžeme nasadit několik typů koncovek. Úzké hrábě, široké  nebo hrábě s křidélky. Výrobce Gardena má univerzální násadu, na kterou lze nasadit i motyku.  U plastových hrábí pak můžeme narazit i na různé specifické koncovky. Například koncovka se širokým záběrem - je široká i 60cm, tak můžeme lehce shrabat i větší zahrady. Naopak úzké hrábě se hodí na úpravu detailů a hůře přístupných míst.

Jakmile máme hrábě, pustíme se do práce. Tuto činnost je lepší dělat průběžně. Není to tak náročné, ani fyzicky ani časově. Větší vrstva listí se už hůře hrabe. Na větší vrstvu jsou pak lepší klasické hrábě.

Autor: Radim Dvořák