Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Jarní údržba zahradního jezírka

01.05.2013 21:31

JezírkoNa konci dubna už nám jezírko povyrostlo, stále však nevypadá tak, jak bychom si představovali. Voda zelená, na březích jezírka vyčnívá černá fólie, rostliny jsou malé. V tomto období nastává čas, kdy můžeme začít naše zahradní jezírko zkrášlovat.

V okolí jezírka, kde bychom měli mít vysázené drobné keře a vysoké okrasné trávy budeme potřebovat menší zásah; proto si na tento úkol připravíme zahradnické nůžky, malé hrábě a lopatku. Těmito nástroji bychom měli zredukovat keře a trávy, pokud se nám rozrostly do větších rozměrů. Pokud máme v okolí skalničky, měli bychom jim dopřát dostatek světla. To zařídíme s pomocí lopatky a malých hrábí. S těmito pomocníky odstraníme nežádoucí a přerůstající plevele. Pokud nám nějaký keř přes zimu umrznul, je nyní vhodné období na zasazení nového. Jednoduše pomocí rýče keř vykopeme a do jámy nasypeme trochu hlíny z kompostu pro lepší uchycení nového přírůstku. Nový keř zasadíme a pořádně zalijeme vodou. Na březích jezírka, kde máme pískovou zónu, nám rostou také plevele, které jednoduše vytáhneme a z kořenů oklepeme písek. Pokud nám kolem zahradního jezírka vede chodníček z kamenů, měli bychom se zaměřit také na něj. Zapadlé, nebo naopak vystupující kameny srovnáme do úrovně ostatních. Mezery mezi kameny vyplníme pískem a lehce postříkáme vodou, aby si písek sednul, následně opět mezery dosypeme.

Rýč, zahradnické nůžky a rukavice, malé hrábě a lopatku.

Zahradní jezírkoCo s prosvítající jezírkovou fólií? Pokud tento problém nastává v pobřežních prostorech, kde by měla být fólie ukončena, postup je následující. Lehce fólii odkryjeme, vykopeme pod ní žlábek, vysypeme směsí štěrku a kamení. Do této směsi zapustíme fólii a pořádně udusáme povrch, aby v něm fólie držela. Na závěr ohyby fólie zasypeme štěrkem. Pokud máme tento problém ve strmých částech jezírka, řešení je opět poměrně jednoduché. Jednou z možností, je pořízení kamínkové fólie. Tato varianta je poměrně nákladná, ceny těchto fólií se pohybují okolo 500 Kč za běžný metr šíře 40 cm. Levnějším řešením je kokosová rohož. S tou se vejdete do ceny 130 Kč za metr čtvereční. Tuto rohož stačí připevnit pomocí kamenů na okraje jezírka, dále na ni můžeme zasadit plazivé rostliny, které se po rohoži budou pnout a strmé části jezírka nám krásně porostou.

Dále bychom se měli věnovat sadbě nových rostlin do jezírka. Na internetu i v obchodech je nyní na výběr široká škála vodních rostlin, od pobřežních po rostliny do hlubokých vod. Pokud si rostliny pořídíme, měli bychom mít na paměti, že jediná rostlina v jezírku, která se sází s hlínou je leknín. Ostatním rostlinám je nutné propláchnout pořádně kořenový systém a následně je zasadit do písku. Tím zamezíme přebytečnému množství živin ve vodě a následnému kažení vody.