Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Jasan - strom měsíce března

08.03.2014 18:18

JasanBřezen už má první třetinu za sebou a oficiální první jarní den se blíží. Teploty tomu stále více napovídají i přes to, že rána mohou překvapovat nízkými teplotami. Stále i v nížinách může náš teploměr ukazovat po ránu i -5°C. Je to třetí měsíc tohoto roku a právě tento měsíc patří podle keltského kalendáře jasanu.

                Jasan patří do čeledi olivovníkovitých. Je to statný strom, který je dobře poznatelný podle listů, které na podzim opadávají. Do tohoto rodu patří zhruba 60 - 65 druhů. V České republice jsou však původní pouze dva druhy. Mimo nejjižnější části Moravy a vysokých hor roste v České republice jasan ztepilý. Jasan úzkolistý můžeme spatřit pouze na jihu Moravy. V parcích a zahradách pak můžeme vidět cizí druhy, které jsou zde vysazeny uměle. Je to vysoký strom, který může dorůstat do výšky i 40 metrů. Pokud však roste v nepříznivých podmínkách, můžeme jej spatřit jako keř. Nejlépe se těmto stromům daří v podmáčené půdě, kde mají dostatek vlhkosti. Největší jasan v České republice je jasan ztepilý Nudvojovický. Kvete od dubna do května, kdy tvoří hroznovité květenství.

                V zahradě vidíme původní české druhy jen málokdy. Potřebují totiž dostatek prostoru, který si většina našich zahrad nemůže dovolit. Tyto druhy můžeme mnohem častěji vídat v parcích. Do zahrad se vysazují druhy nepůvodní. Liší se barvou, která je na rozdíl od českých šedavých druhů u mladých větviček žlutá. Stejně jako českým jasanům i kultivarům vyhovuje vápnitá půda, která je vlhká. Stromy nejsou nijak zvláště choulostivé a nevadí jim ani slunce. Potřebují však dostatek prostoru, proto krásně vyniknou jako solitérní stromy. Koruna se rozrůstá nízko nad zemí a krásné stříbřité květy nám budou dělat radost celé jaro. Pokud dodržíme zálivku, bude se našemu solitéru krásně dařit a vytvoříme tak krásnou atmosféru na zahradě. Pokud máme radši nižší stromy, stačí se poptat v zahradnictví, kde prodávají jak zakrslé, tak převislé druhy.

                Jasany jsou magické stromy. Váže se k nim spousta pověstí a příběhů. Traduje se, že jasanové dřevo odpuzuje ze zahrady hady. Keltové věřili, že odpuzuje zlé duchy. Nepříjemnou záležitostí může být to, že tento strom často přiláká sršně. Ti totiž dokáží narušit kůru a následně hodují na vytékající míze. Pokud však máme dostatek místa na zahradě, stojí za úvahu ho pořídit; je to krásný strom, který nám jako solitér do zahrady krásně zapadne.

 

Autor: Radim Dvořák