Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Jezírko v únoru

10.02.2014 15:27

Jezírko v únoruÚnor je už v   plném proudu. Ani se nenadějeme a bude březen. V   tomto měsíci můžeme využít teplé počasí k   práci na zahradě. Můžeme se pustit do stříhání dřevin a keřů. Nyní je na to ideální období. Ve větvích neproudí míza ve velkém a my bychom toho měli využít. Také se můžeme vrhnout na předpěstovávání paprik a podobných plodů, které chceme v   létě sklízet. Dále bychom se měli věnovat jezírku. To bychom měli pomalu připravovat na rozmrzání a také jej musíme řádně připravit na jaro, kdy vše roste. Co vše bychom u jezírka měli zvládnout?

Začneme ze stran, okolo jezírka. Vysoké trávy patří k   jezírku. Jsou zde jako doma. Výtečně maskují nevzhledné kouty a zútulňují zákoutí kolem jezírka. Tyto trávy na zimu svazujeme. Trávy seschnou, a následně se lámou. Proto z   nich vytvoříme za pomoci provazu kužel, který je více odolný a nevadí mu ani sníh. Pokud by se stébla trávy zlomila, může do nich natéct voda a travina pak uhnije. Tyto trávy tedy kontrolujeme, a pokud se někde jeví známky, že by se mohly zlomit, použijeme provaz, kterým trávu zpevníme. Mimo vysokých trav máme kolem jezírka také keře. Keře listnaté, jehličnaté a stálezelené.  Opadavé keře shodily listí; pokud jsme jej ještě nezlikvidovali, odneseme ho na kompost. Dále se věnujeme prostříhávání keřů a tvarování korunek. Tím docílíme, že budou keře hustší a bohatší na květy. Půdu kolem keřů provzdušníme a zbavíme plevelů nebo přerostlé trávy. Dřeviny jsou další nedílnou součástí okolí jezírka. Často zde můžeme nalézt javory nebo ovocné stromy. Jsou to tedy dřeviny listnaté. Listí, které se povaluje kolem jezírka co nejrychleji zlikvidujeme, aby jej příliš mnoho neskončilo v   jezírku, kterému pouze škodí. Stromy také prořezáváme. Větve směřující dovnitř koruny odstraníme. Ty strom vysilují a listy jsou zde zastíněné, proto se pomaleji vyvíjejí. Dále tvarujeme korunu stromu tak, aby vyhovovala a zapadala do celkové expozice jezírka. Břehy jezírka převážně tvoří kameny. Ty upevníme, pokud nějaký vypadnul, nebo je vyviklaný, musíme jej vrátit na své místo. Často tvoří zpevnění nejen břehu, ale je oporou i pro rostliny. V   neposlední řadě také kámen může obnažit kořínky, které pak mohou zmrznout; rostlina pak umírá. Seschlé stonky a listy na okrajích jezírka odstraníme a můžeme také zkompostovat. Co se týče samotného jezírka, zkontrolujeme vzduchovací zařízení v   mělké vodě, zda správně funguje. Také topné tělísko, které zabraňuje úplnému zamrznutí, které je pro jezírko velkým problémem, zkontrolujeme; to musí být funkční na 100%. Pokud vyčuhují z   ledu některé suché části rostlin, můžeme je odstřihnout. Tím zabráníme hnití uvnitř jezírka po rozmrznutí ledu, což způsobuje kažení vody.

Nyní můžeme čekat na vyšší teploty, kdy budeme moci začít kontrolovat a přikrmovat ryby v   jezírku.

 

Autor: Radim Dvořák, Oase zahradní jezírka , foto Fotolia