Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


K čemu použít bylinky

04.04.2013 17:31

BylinkyZ předchozího článku už víme jak bylinky zasadit. K čemu je však která dobrá? Z bylinek lze uvařit čaje, použít je lze také jako koření do jídel, dále se využívají do pomazánek, nebo jako léčivo do mastiček. Měli bychom si však prvně uvědomit, jaké bylinky budeme chtít využívat. Pokud budeme chtít všechny druhy, bude toto pěstování poměrně náročné na místo.

  • Majoránka - nejčastěji se používá při dochucování bramboráků. Je krásně voňavá, hlavně po protření. Používá se také jako náhražka soli v dietních jídlech. Lze z ní také připravit čaj, který působí blahodárně na průdušky. Také pomáhá při bolestech zubů.
  • Šalvěj - působí blahodárně na mozek, průdušky a oči. Nejčastěji se používá v čaji, nebo při dochucení jídla.
  • Tymián -  pěstuje se jako letnička, protože je to teplomilná rostlina a u nás zimu nevydrží. Často se používá pro svoji výraznou chuť jako ochucovadlo, především na ryby a zvěřinu. Léčí záněty průdušek.
  • Pažitka – nezbytná v kuchyni, hlavně do polívek, salátů a pomazánek. Oblíbená pro svoji lehkou chuť. Především na jaře dodává energii a dodává vitamíny (železo a bílkoviny) tělu po dlouhé zimě.
  • Rozmarýn – opět výborné dochucovadlo, jak na kuřecí, tak na vepřové, hovězí i zvěřinu. Velice aromatická rostlina, která pozitivně působí na stres, revma i trávení. Lze z něj opět připravit i čaj.
  • Bazalka – Výborná do jídel (palačinky se špenátem). Především jako koření, ale taky do bazalkového čaje.
  • Meduňka – velice aromatická rostlina s vůní citrónu i jeho svěžestí. Často se využívá v letních měsících dohromady s vodou a citrónem, jako osvěžující nápoj. Připravuje se z ní čaj, který má kladné účinky na nespavost, úzkost, zažívání a nevolnosti. Často se přidává do dresingů a zeleninových salátů.
  • Máta - nejproslulejší rostlina díky alkoholickému nápoji zvanému mojito. Dále se používá jako přísada do mátové pasty. Výborná do salátů. Také krásně vykvete a prozáří vám kuchyni, nebo zahradu svojí krásně nafialovělou barvou.
  • Petrželka – nejčastěji využívaná jako koření. Především do polívek, ale velice chutná v kombinaci s česnekem a olivovým olejem, jako marináda na ryby. Zmírňuje urologické potíže a záněty, prospívá ledvinám. 
  • Koriandr – v české kuchyni málo využívaný. Mnohem více se využívá ve Středomoří. Lístky jsou velmi zdravé, bohaté na vitamíny. Koriandr je lék proti nadýmání, váže na sebe kovy v těle a výborně se hodí při vaření.
  • Oregano – neboli dobromysl je drobná bylinka, podobná majoránce. Typické použití je, jako koření na pizzu. Usnadňuje odkašlávání, má protizánětlivé účinky. Oregano je také často používáno jako příměs do koupelových olejů.

Nyní víme k čemu je jaká bylinka dobrá. Stačí už jen zasadit ty, které se nám líbí. Nyní už jen čekat až nám bylinky vyrostou, pak odkryjeme vrchní víko pařeniště. Během několika týdnů nám rostlinky dorostou a můžeme po celý rok využívat jejich lístky.

Autor: Radim Dvořák © viperagp - Fotolia.com