Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Kámen do zahrady prostě patří

08.05.2014 15:50

Kamenná zídkaPokud stavíte zahradu, která má působit přirozeným dojmem, bez kamene se prostě neobejdete. Tak jako má kámen své místo v přírodě, tak i svou nezastupitelnou roli hraje na každé zahradě. Je celkem jedno, zda máte zahradu v japonském stylu, moderní nebo třeba užitkovou zahradu - kámen si místo najde všude. Jeho použití je tak běžné, že jej prakticky ani nevnímáte. Podívejte se, po čem na zahradě chodíte - a zjistíte, že to jsou nášlapy z pískovce.  Koukněte na zídku ve svažité části zahrady, a zjistíte, že je ze štípané opuky.  I na soklu domu najdete kámen velmi často.

Ale i o kámen je potřeba se starat - tedy pokud chceme, aby vydržel stále takový, jak ho kameníci do zahrady nebo k domu dali - s původní barvou,  strukturou, bez nárostu zelených řas nebo hub a lišejníků. U některých druhů přírodního kamene - třeba opuky nebo pískovce - dokáže eroze povětrnostními vlivy napáchat velké škody, které se pak už obtížně napravují. Totéž platí i o UV záření, které k degradaci kamenných ploch také přispívá.  Na pochozích prvcích - třeba na chodnících, schodištích nebo jednotlivých nášlapných kamenech dochází i k mechanickému opotřebení - chůzí nebo běžným provozem . Na trvanlivosti a vzhledu se podepisuje i zima - bláto, sníh, mráz a solení věru není kombinace, která by kameni nějak extra svědčila.

V minulosti se na impreganaci kamene příliš nedbalo - maximum asi byla aplikace vodního skla nebo přípravků na jeho bázi. Zde však majitelé prokazovali kameni spíše medvědí službu, protože docházelo k uzavírání vlhkosti v kameni, a následnému poškození jeho struktury - třeba mrazem . Dnešní technologie jsou ale úplně jinde - impregnace kamene na bázi nanotechnologie dokáží zabraňovat vnikání vody dovnitř struktury kamene, zároveň ale dokáží propouštět vlhkost z něj ven ( podobný efekt má Gore Tex na outdoorovém oblečení) .Takto impregnovaný povrch ( a může to být třeba i beton nebo umělý kámen) odpuzuje vodu a nečistoty, chrání proti mechanickému namáhání a potlačuje vznik estetických vad na kameni.
Při použití těchto nových přípravků na ochranu kamene dosáhneme trvale  stejné barvy kamene - samotné přípravky jsou bezbarvé a UV stálé. Na povrchu nevytváří žádnou vrstvu, a plně se vpijí do struktury kamene. To, že se nejedená o jedovaté látky, svědčí fotogalerie vpravo, kde vidíte impregnovanou zídku ze štípané opuky, na které krásně roste popínavé psí víno.


 

Fotogalerie: Kámen do zahrady prostě patří