Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Karibská třešeň - vitamínová bomba

30.08.2013 15:00

Plody ovocných stromů mohou obsahovat spoustu vitamínů. Nejznámějším ovocem co do množství vitamínů je citrón, který se stal symbolem pro vitamín C. Existují však stromy, jejichž plody obsahují několikanásobně víc vitamínů než zmiňovaný citrón.

  • KARIBSKÁ TŘEŠEŇ – jedná se o nízký strom nebo keř, který dosahuje výšky okolo tří metrů. Je to nepopínavý tropický strom, který má původ ve Střední Americe a Karibiku. Má poměrně tenký kmínek. Pro svoje vlastnosti i svůj vzhled je vhodným kandidátem na letnění neboli pěstování v květináči. Jelikož pochází z oblasti Karibiku, naši zimu snáší velmi ztěžka. Rostlina obsahuje vstřícné listy, které jsou zespodu vybaveny drobnými žahavými chloupky. Plody této ovocné dřeviny jsou drobné červené nebo oranžové peckovice. Tvar mají kulovitý, jakoby zmáčknutý, obsahují dvě až tři semena. Vzhledem plod připomíná třešeň, proto název karibská třešeň.  Tyto plody jsou známé především díky vitamínu C, který obsahují ve velkém množství. V současné době je snaha o založení plantáží v USA, bohužel tato akce se příliš nesetkala s úspěchem. Plody tohoto stromu mají nejvyšší obsah vitamínu C na světě. Obsahuje asi dvacetkrát až třicetkrát víc kyseliny askorbové než pomeranč. Někdy se můžeme setkat s názvem zázračné ovoce - tuto přezdívku získal strom nejen díky vysokému obsahu vitamínu C, ale také kvůli plodnosti. Tento strom totiž dokáže plodit i třikrát do roka. Plody karibské třešně jsou mírně kyselé s třešňovitou dochutí. V chuti lze také objevit příchuť limetky. Plody jsou silně aromatické. Hodí se do džemů, kompotů, koláčů, zmrzlin, do džusů nebo k přímé konzumaci. Z této rostliny lze snadno tvořit bonsaje, proto je tato rostlina tak oblíbená. Zároveň není příliš známá. Další možností pěstování je zasazení do velkého květináče, ve kterém z ní vyroste pěkný často plodící keř. V létě je ideální na terasu a v zimě ji musíme přenést do tepla domova nebo do zimní zahrady.

Tento strom je málo pěstovaný, avšak co se týče vitamínů velice zdravý. Pěstování v květináči je poměrně snadné a není náchylný na nemoci. Pokud tedy sháníme nějakou keřovito-stromovitou rostlinu, která nás bude přes zimu těšit doma, je tato karibská třešeň ideální.

Autor: Radim Dvořák © andreswd - Fotolia.com