Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 608
79%

Ne, nenavštěvuji 1 768
21%

Celkový počet hlasů: 8376


Koupací jezírko? Romantika bez chlóru

14.09.2016 08:58

Koupací jezírko na rozdíl od bazénu nenarušuje tolik rustikální ráz zahrady, působí svěžejším dojmem a k čištění vody není nutné používat agresivní chlór. Na druhou stranu, udržet vodu v jezírku čistou, až průzračnou není jen tak a stojí značné úsilí. Výsledek ovšem stojí za to. Pečlivě udržované koupací jezírko se stane středobodem zahrady a vyhledávaným místem k relaxaci a odpočinku, či k příjemnému svlažení v chladivé vodě během parných letních dní.

 

 

Velké jezírko znamená méně starostí

Při plánování jezírka se nemusíte držet zkrátka. Obecně totiž platí, že větší a hlubší jezírka se lépe udržují, mají stabilnější ekosystém a nevyžadují tolik péče jako menší, mělké nádrže. Velikost jezírka by měla také odpovídat účelu, pro který má být zbudováno. Například, chcete-li si ve svém jezírku aspoň trochu zaplavat a udělat pár temp sem a tam, budete potřebovat poměrně velké i hluboké jezírko. Pokud plánujete jezírko jako místo, kam se půjdete v parných dnech jen tak svlažit a osvěžit se, vystačíte si s výrazně skromnějšími rozměry jezírka, než plavci.

 

Stromy a keře držte jezírku od těla

Při výběru vhodného místa pro zbudování jezírka dbejte na to, aby v blízkosti umělé vodní plochy nebyly listnaté (respektive opadavé) stromy a keře. Přičemž stromy by měly být od jezírka vzdáleny alespoň pět metrů, u keřů postačí, když bude jejich odstup zhruba dva metry. Jezírko by také mělo být na takovém místě, které je alespoň po dobu pěti až sedmi hodin na přímém denním svitu. Úplně optimální by bylo takové místo, kde by bylo jezírko během poledne, kdy je sluneční záření zpravidla nejintenzivnější, schované ve stínu. Pokud máte na zahradě problém s místem, nebo budete z jiných důvodů zřizovat jezírko v těsné blízkosti domu, buďte velmi opatrní a věnujte zvýšenou pozornost izolaci, která musí být maximálně spolehlivá. Pokud byste izolaci jezírka podcenili, riskujete podmáčení a následné poškození základů vašeho domu. I v tomto případě platí, že pokud si nejste jistí vlastní i schopnosti, poraďte se s odborníky a svěřte tento svízel do jejich zkušenějších rukou.

 

Molo nebo kačírek?

Okolí jezírka by mělo být z takových materiálů, které nejsou příliš kluzké a nebude u nich hrozit riziko pádu nebo úrazu. K ohraničení koupacího jezírka se s oblibou používají například kompozitní materiály, které jsou velmi odolné vůči opotřebení, vodě a klimatickým podmínkám, ale zároveň svým vzhledem připomínají klasické přírodní dřevo a nijak tak nenarušují přírodní charakter koupacího jezírka. Další velmi oblíbenou variantou ohraničení koupacího jezírka je navezení kačírku a vytvoření jakýchsi oblázkových pláží. Malé hladké kamínky navršené kolem zahradního jezírka ještě umocňují přírodní vzhled umělé vodní plochy.

 

Čisté jezírko? Alchymie a hodinářská práce

Alfou a omegou každého zahradního jezírka, ať už okrasného či koupacího, je čistota vody. Nevím o zahrádkáři, který by si na zahradě vybudoval jezírko a pochvaloval si jak se mu voda krásně zelená. Všichni jezírkáři chtějí mít průzračně čistou vodu, na kterou bude radost pohledět a slast se v ní koupat. Udržet vodu čistou jako Stříbrné jezero z Vinnetoua, ale není nic snadného a bude to chtít hodně úsilí a trpělivosti. Naštěstí existuje hned několik metod, jak čisté vody dosáhnout a navíc se dají libovolně kombinovat. To první metodou vedoucí k čisté vodě v zahradním jezírku je technika odvzdušování, která se provádí pomocí různých čerpadel a kompresorů. Tato metoda je účinná, ale čerpadlo něco stojí a navíc je třeba se o něj patřičně starat, aby řádně plnilo svou funkci. Další metodou, jak udržovat vodu čistou, je použití bakterií do jezírek, které se na začátku a někdy i v průběhu sezóny sypou do filtračního zařízení. K čištění vody v zahradním jezírku se používá také speciální vysavač, kterým se odstraňují řasy, spadané listí apod. V krajních případech, kdy je voda v jezírku silně znečištěna, lze k rekultivaci vody v jezírku použít i různé chemické přípravky.

 

Používají se všechny metody čištění

Nedá se říci, že by jedna metoda výrazně převažovala nad ostatními. Spíš je to tak, že jeden dělá to, druhý ono a třetí tak napůl. Možná je i varianta, že se starost o čistotu vody v jezírku necháte na přírodě a samotném jezírku. Počítejte ale s tím, že voda rozhodně nebude průzračná, může i zapáchat a vůbec bude spíš, než průzračné jezírko bude připomínat zakalený rybník (oficiální termín pro takovouto vodu je rybniční voda).