Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 625
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8406


Kroměříž připravuje projekt na rozsáhlou obnovu městské zeleně

16.06.2011 13:22

Kroměříž připravuje rozsáhlou obnovu městské zeleně. Plánuje pokácet stovky stromů, které jsou v havarijním stavu. Současně ale vysadí stromy nové. Na projekt za přibližně osm milionů korun hodlá získat evropskou dotaci.
Návrh regenerace stávajících stromořadí zahrnuje ulice Tovačovského, Štítného, Za Květnou zahradou, Koperníkova, Velehradská, Slovanské náměstí, Sokolovská, Kollárova a Braunerova. V těchto lokalitách se nacházejí stromořadí ve zhoršeném a havarijním stavu, který nepřispívá k bezpečnému prostředí frekventovaných ulic, ani k jejich estetickému působení.
V nejhorším stavu jsou stromy v Koperníkově ulici. Za každý pokácený strom chce radnice vysadit tři nové. Dojde tak k zásadní obměně druhů. Alergeny, jako jsou například lípy a topoly, vysazovány nebudou.
Řada stromů vypadá zdravě, jejich pravý stav se ale mnohdy odhalí až při kácení nebo pádu. V tomto měsíci například spadl vzrostlý strom na místo, kde právě seděl rybář. Jen díky jeho okamžité pohotovosti strom spadl jen na jeho židli, a ne na rybáře. Tento strom vypadal na první pohled naprosto zdravě.
Kroměříž ale hodlá situaci řešit i v případě, že s žádostí o evropské peníze neuspěje. Nicméně peníze by musela vyčlenit ze svého rozpočtu. V případě, že město s žádostí uspěje, k budou se staré stromy kácet a současně nové vysazovat v letech 2012 až 2014.