Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 621
79%

Ne, nenavštěvuji 1 779
21%

Celkový počet hlasů: 8400


Krtky na zahradě nechceme!

01.09.2016 15:19

Krtek je v české kotlině díky legendární animované postavičce Zdeňka Milera považován za roztomilé, vynalézavé zvířátko kalhotami a lopatičkou. Většina českých zahrádkářů by s vámi ale nesouhlasila. Protože v jejich očích je slepý hlodavec spíš zlomyslný kazisvět, který ničí výsledky jejich usilovné práce, než roztomile šišlající postavička z večerníčků. Na následujících řádcích si povíme, jak dát krtkovi najevo, že na vaší zahrádce není vítán.

 

Přizpůsobiví záškodníci a dokonalý systém katakomb

Krtek, ač slepý jako mula, je tvor velmi přizpůsobivý, odolný a vytrvalý. Je vybaven dokonalým sluchem, kterým vyrovnává svůj zrakový handicap a pomáhá mu orientovat se v temném podzemí. Jestli ale umí krtek něco dokonale, pak je to hloubení tunelů a podzemních chodeb. Krtek pracuje velmi rychle a vytrvale, takže za pár dní bude zahrada rozkopaná jako Letenské náměstí o prázdninách. Krtek je v hloubení tunelů a podzemních chodeb skutečným mistrem a snad ani Tolkienovi trpaslíci nerazili podzemní chodby a tunely s takovou vervou, kumštem a v takové rychlostí jako to dokážou právě krtci. Právě tato krtčí záliba v hloubení dalších a dalších chodbiček je pro zahrádkáře největší hrozbou. Norující krtek totiž podhrabává pečlivě opracovávané záhony, čímž poškozuje kořeny rostlin, které pak na následky toho uvadají. Vzhled zahrady navíc hyzdí spousta hromádek vyhrabané hlíny, neboli krtinců, které možná vypadají roztomile ve večerníčku, ale zahrádkářům radost rozhodně neudělají.

 

Česnek a olomoucké tvarůžky krtkovi nevoní

Způsobů jak vyhnat krtka ze své zahrady je celá řada a každý má své pro a proti. Jednou z nejjednodušších metod, jak vyhnat slepé záškodníky ze své zahrady, je vysazení specifických druhů rostlin, jejichž aroma krtek bytostně nesnáší a než aby je čichal, raději vyklidí pole. Mezi rostliny, které krtkovi nevoní, patří například afrikány, pryšec křižmolistý a skvělých výsledků dosáhnete i s aksamitníkem. Díky silnému aroma se na krtčí vandaly s úspěchem používá také česnek, rostlina jinak známá svými blahodárnými účinky na kocovinu a ochrannými účinky před upíry. Silně aromatické potraviny jsou vůbec krtkovi trnem v oku. Ze zahrady ho můžete vystrnadit nejen pomocí česneku, ale také třeba za pomocí citrónové kůry nebo extrémně „voňavých“ olomouckých tvarůžků, které svým ostrým zápachem přinutí krtka vzít nohy na ramena a už se k vám na zahradu nevracet.

 

Otrava gelem do deseti dnů a další osvědčené triky

Další metoda se bude zdát možná poněkud drastická a nehumánní, ale za to je vysoce efektivní. Proti krtkovi můžete bojovat pomocí speciálního Liquid, který nanesete do krtkových podzemních katakomb. Krtek se při pohybu v podzemních chodbách umaže, a protože je to čistotné zvíře, gel si z tělíčka olíže a zhruba do deseti 10 se na následky požití gelu otráví a umře. Oblíbenou metodou jak vyhánět krtky ze zahrady je vložení v louhu uvařených ořechových skořápech do krtkovy nory. Pomoct si můžete i průmyslově vyráběným odpuzovačem v podobě silně aromatických kuliček, které svým zápachem krtka vyženou z vaší zahrady. Slušný efekt má také to, když namočíte hadr do benzínu či naftalínu a dáte jej do krtkova podzemního království. Krtka můžete také vykouřit pomocí standardní dýmovnice nebo si na něj počíhat u východu z podzemí, lapit ho do kbelíku a odnést tak daleko, aby už nenašel cestu zpátky. Prodávají se i speciální pastičky, které se instalují do krtkovy nory, nesmí ale přijít do styku s lidským pachem.

 

Tudy cesta nevede

Určitě mnohé z vás napadlo, že by krtci šli vyhnat vodou. Ale vytopit nebo spíš utopit krtka není jen tak. Možná na to nevypadá, ale je velmi zdatný plavec a tak váš pokus přijde vniveč, neboť krtek vodní kalamitu ve zdraví přežije. Nepokoušejte se ani o otrávení krtka výfukovými plyny z auta nebo motorky. Kromě krtka byste zabili i své operovávané rostliny.

 

Padouch nebo hrdina?

Přestože řeč byla hlavně o tom, jaký je krtek rabiát vandal a jak proti němu co nejefektivněji bojovat, nelze se nezmínit také o tom, že tím svým rytím v zemi, dokáže být také užitečný. Krtek kromě hloubení podzemních chodeb také loví myši, larvy, hmyz a další škůdce, kteří mají chuť zpustošit další zahradu. Takže než se pustíte do likvidace nebo vyhnání krtka do exilu, dobře si zvažte, zda by pro vás nebylo výhodnější využít jeho žravosti ke svému prospěchu a zbavit se tak nemalého množství nežádoucích škůdců.