Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Ladíme zahradu do barev

28.01.2014 12:11

RůžeUž jsme se rozhodli, jaké druhy květin a rostlin na zahradu budeme sázet. Také máme předem dané, jaké barvy rostlin se vedle sebe hodí. Už jsme si udělali obrázek o tom, kolik na zahradě je stromů, kamenů, pergol a podobně, víme také, jestli na naší zahradě převažuje stín či slunce. Jaké barvy tedy kam dát?

  • Zelená barva je v zahradě velmi neutrální. Je to totiž barva, kterou vidíme kdekoliv, ať se podíváme na listy stromů, trávník, stonky, mnohdy barvu vody jezírka a podobně. Proto rostliny s touto barvou můžeme dát kamkoliv. Jelikož je to barva v zahradě nevýrazná, volíme spíše rostliny, které zaujmou svým vzhledem.
  • Žlutá barva je barvou, která rozzáří i nejtemnější kout. Díky tomu, že v rostlinné říši není tato barva nijak vzácná, můžeme opět vybírat z nejrůznějších druhů. Patří sem například narcisky, hlaváček, krásné kosatce, vrbina penízková, zlatý déšť, slunečnice, podběl a mnoho dalších. S fialovými květy tvoří žlutá kontrast, který může upoutat nejeden pohled. Pokud se ve žluté barvě vyžíváme, můžeme vytvořit i jednobarevnou zahrádku, kombinovat můžeme nejen barvy, ale i druhy a tvary, kterých ve žlutém zbarvení nalezneme opravdu spoustu.
  • Červená a oranžová, tyto teplé barvy společně se žlutou upoutají okamžitě náš pohled. Je prokázáno, že teplé barvy upoutají náš pohled rychleji než barvy studené. Tyto teplé barvy dokáží projasnit tmavé zákoutí, zároveň jej zútulní, ale také zmenší. Proto tyto barvy nejsou příliš vhodné do malých zahrad jako hlavní prvky. Ve velkých zahradách se doporučuje tyto barvy umístit spíše dále do zahrady. To aby zahrada nepůsobila dojmem, že je malá. Zároveň můžeme pár kousků využít ke zvýraznění určitého místa, které by mělo poutat pohledy návštěvníků zahrady. Patří sem tulipány, růže, karafiáty, hledíky, astry, jiřiny, šalvěj zářivá, afrikány, ale také krvavá tráva nebo krásná lilie.
  • Modrá barva patří ke studeným. Je poměrně vzácná, především její čistá forma, tu uvidíme jen málokdy. Přesto vytváří dojem tajuplné a prostorné zahrady, která nabádá k přemýšlení. Hyacinty, chrpa, pomněnka, česnek, lobelka nebo kosatec jsou krásnými zástupci této barvy. Tato barva se dobře kombinuje s bílou, fialovou a zelenou. Koutek plný těchto barev je ideální pro relaxaci. Tyto barvy se výborně hodí do míst, které jsou doplňovány kameny. Kout ze studených barev tak dodá pocit chládku i za horkého letního počasí.

Pokud nechceme příliš kombinovat barvy, můžeme vytvořit zahradu jednobarevnou. Takováto zahrada je pro vytvoření složitější. Především proto, že jsme omezení na jednu barvu v různých odstínech. Pokud si pak zvolíme špatnou barvu, můžeme mít na výběr jen pár druhů květin. Zároveň musíme osázet zahradu rostlinami tak, aby se střídaly v období květenství a naše zahrada stále zářila květy.

 

Autor: Radim Dvořák