Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 621
79%

Ne, nenavštěvuji 1 779
21%

Celkový počet hlasů: 8400


Leden je měsíc břízy

22.01.2014 15:17

BžízaLeden bývá jedním z nejchladnějších měsíců v České republice. Letos tomu nic nenasvědčuje. To se však může změnit ze dne na den. Leden je také měsícem, kdy většinu Česka pokrývá sníh, což také letos neplatí. Co však vždy bude platit a počasí to neovlivní, je fakt, že leden, je podle keltského horoskopu, měsícem břízy. Měsíc břízy začíná již 24.12. a trvá až do 20. Ledna. Bříza neboli Betula je rod listnatých stromů, které se často vyznačují bílým zbarvením kůry. Není to však pravidlo. Patří do čeledi břízovité a setkat se s nimi můžeme na celé severní polokouli s jižní hranicí právě v mírném pásu. Plodem tohoto stromu jsou jehnědy. Co se týče kůry, v mládí ji má většina zástupců hladkou. Čím starší bříza je, tím vrásčitější má také kůru. Bílé zbarvení kůry má většina zástupců této čeledi. Jsou však takoví, kteří mají kůru šedou až hnědou. Na celé severní polokouli můžeme napočítat okolo 120 druhů tohoto stromu. V České republice pak můžeme narazit na tyto druhy: bříza bělokorá, karpatská, nízká, otcovská, pýřitá, tmavá a zakrslá. Dále papírovitá, tuhá a žlutá, to jsou druhy, které jsou zde nepůvodní. Listy tohoto stromu jsou ceněny ve farmaceutickém průmyslu, časté je její použití i jako krbového dřeva. Už dávno se listy využívali v léčitelství. Pro pitnou vodu nebo sladkou mízu se dříve břízy navrtávaly a to na jaře, kdy těchto látek obsahovali nejvíce. Tato voda se také používala jako vlasové tonikum. Z březového lýka si dodnes indiáni vyrábí oblečení. V nejhorších časech pojídají vnitřní část kůry. Kůra je také dobře využitelná při zakládání ohně při vlhkém počasí. Odpuzuje totiž vodu, a proto za vlhka dobře hoří.

                Pokud chceme zasadit břízu na zahradě, máme poměrně snadný úkol při sázení. Co se týče místa, bříza se dobře adaptuje na téměř jakékoliv podmínky. Může být na slunci nebo v polostínu. Příliš velká tma jí však spíše škodí. Co se týče půdy, preferuje dobře propustnou půdu. Proto ji můžeme spatřit ve skalních puklinách, ve starých lomech, kde roste mezi kameny nebo ve štěrku, poblíž silnic, kde roste v příkopu plném písku a štěrku. Díky tomu, se jí bude dařit téměř všude, kam ji zasadíme. Břízu můžeme zakoupit v téměř každém zahradnictví. V současné době jsou k prodeji druhy volně rostoucí, nebo také různé druhy kultivarů, jako jsou převislé břízy a podobně. Pokud máme poblíž starý lom, s velkou pravděpodobností se sem náletově dostane bříza. Malé stromečky pak můžeme vyrýpnout a zasadit na zahradě. V tomto případě musíme dát velký pozor na kořeny, aby byly stále ve vlhku. Břízy totiž trpí na zasychání kořenů.

Autor: Radim Dvořák