Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Lednové ptačí krmítko

21.01.2014 11:52

KrmítkaV lednu se často mění počasí. Meteorologové zatím změnu nepředpovídají a tak se zdá, že letošní zima bude beze sněhu. Příroda je zmatená a někde už můžeme vidět i pučící stromy. Ve většině míst však noční mrazy rostlinám připomenou, že zima je právě to období, které by teď mělo panovat. Nejsou zmatené jen rostliny, ale také ptáci. Někteří tažní ptáci se začínají vracet do svých letních oblastí. Jsou to především ti, kteří k nám přilétají ze severu. Jak se o ptáky v lednu postarat?

                V lednu je obyčejně studené počasí celý den, mrazivé teploty i přes den. Letos ne. Co není, může být. Počasí se může změnit ze dne na den. Ptactvo, které stále přilétá ke krmítku s prosbou snadné potravy, to moc dobře ví. Proto se zde každý den objeví spousta drobných opeřenců, aby se nasytilo a mělo dostatek energie na další rok. A tak každý den doplníme zob pro ptactvo. Každý pták má radši něco jiného, proto je dobré vědět, co kterým druhům předkládat.

  • Kosi nebo kvíčaly – jablka, bobuloviny jako je rybíz, jeřabiny, ostružiny nebo hrozny, ořechy a slunečnicová semínka
  • Strakapoudi nebo sojky – šišky, tuková směs, lojová koule
  • Koroptve – obilí
  • Strnad, dlask, vrabec, pěnkava a zvonek – semena plevelů a obilovin, zadina, semena slunečnice
  • Dravci – čerstvé zbytky masa nebo vnitřnosti
  • Sýkory, šoupálci nebo brhlík – slunečnicová semínka a semínka obilnin, lojová koule, tuková směs

Díky měnícímu se počasí musíme dávat pozor, aby nám krmení nenavlhlo. Mokrou potravu můžeme nechat v krmítku jen krátce a jen tehdy, pokud nemrzne. Pokud zde leží delší dobu, musíme ji vyhodit, nebo sesbírat a usušit. Jinak by potrava začala plesnivět a ptáci by pak mohli chytit nějakou nemoc. Pítko ptáci v zimě nenavštěvují. Pouze v období, kdy voda nezamrzá. Proto musíme pítko udržovat rozmrznuté. Buďto musíme často vodu rozmrazovat, nebo pod pítkem vytvoříme čerpadlo, které vodu bude pohánět a ta díky tomu nezamrzne. Ptáci sem tak mohou celou zimu. Krmítka a pítka však musíme chránit před šelmami. Především před kočkami. Proto vyrábíme krmítka taková, do kterých se šelma nedostane. Zavěšujeme je vysoko nad zem a podobně.

Pokud je přívětivé počasí a teplota nad nulou, můžeme se pustit do údržby ptačích budek. Většina ptáků má zimní a letní hnízdo. Proto v budce pravděpodobně najdeme jen prázdné hnízdo. Pokud tomu tak bude, hnízdo vyhodíme a budku pořádně vyčistíme, aby se zde neroznášely nemoci. Noví ptáčci si zde postaví nové a čisté hnízdečko. Zároveň to pomůže zlepšit jejich kondici a zdraví. Jakmile máme všechny tyto úkoly splněny, můžeme se už věnovat pouze pozorování ptačích návštěv u krmítek.

Autor: Radim Dvořák foto Fotolia.com