Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Listí ořešáku

06.11.2013 13:13

Dřevěný kompostérTéměř na žádné zahradě nechybí ořešák. Je to statný strom, který se téměř na každé zahradě pěstuje díky svým plodům. Těmi jsou ořechy, které se využívají především v gastronomii. Skořápky těchto plodů pak na podpal a dřevo se využívá ve stolařství. Je podzim a nyní shodily všechny stromy své krásně zbarvené listí. Nejinak je tomu i tohoto stromu. Co s listím, které tento statný strom shodil? Většina lidí si řekne, uděláme s ním to co s každým listím. Buďto na kompost, nebo jako přikrývku k náchylným rostlinám. Listí tohoto stromu je však důvodem častých diskuzí. Někde můžeme narazit na diskuze, že listí nemá žádné neblahé účinky. V jiné diskuzi pak nalezneme, že listí má podobné vlastnosti, jako všechny ostatní druhy listí. Co listy obsahují a co s nimi?

  • Čerstvé listy – ty se používaly jako droga. Nazývá se Juglandis folium. Z těchto listů se vyrábí čaj. Ten má pak povzbuzující účinky a používá se proti nechutenství, zácpě nebo poruchám trávení, blahodárné účinky také má na cukrovku či žloutenku. Listy sbíráme v červnu. Listy mají bakteriální a fungicidní účinky, také mohou odpuzovat hmyz.
  • Suché listy – můžeme spálit. Musíme si však dávat pozor na vyhlášku. Ne všechny obce totiž pálení podporují. Určitě bychom měli začít shrabáním listí. Tím nic nezkazíme. Dát listí na kompost? To je otázka. Někteří lidé tvrdí, že listí ořešáku obsahuje látky, které ničí rostliny. Není to však úplně pravda. Listí ořešáku na rozdíl od ostatních listů dlouho tleje. To je ten největší problém. Proto pokud dáme listí na kompost, dlouho tam zůstane, než se rozloží. Přes zimu se příliš nezmění a může proto začít plesnivět a tím velmi uškodit kompostu. Spousta lidí však na kompost toto listí dává a tvrdí, že živin v kompostu nijak neubylo.

Na kompost tedy nesmíme dávat výhradně ořešákové listí, tlelo by příliš dlouho a mohly by zde vznikat choroby a plísně. Na kompost jej tedy vkládat můžeme, ne však v příliš velké míře, proto jej mícháme s ostatními „ingrediencemi“. Ideální poměr je 1:3. Jeden díl ořešákového listí smícháme s třemi díly jiného rostlinného materiálu. Což je jiné listí nebo tráva, zbytky ovoce… takovýto kompost tleje svojí obvyklou rychlostí, což je kolem osmi až deseti měsíců. Pokud dáváme ve větším poměru listí z ořešáku na kompost, musíme jej nejprve upravit. Jinak bychom mohli způsobit pomalé tlení na kompostu a zároveň zvýšit pravděpodobnost vzniku plísní. Proto toto listí před vložením na kompost rozsekáme na kousky. K tomu můžeme použít drtičku nebo sekačku. Takto rozdrcené listí už pro kompost není žádnou hrozbou.

 

Autor: Radim Dvořák Foto kompostéry Vladeko