Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Množení kosatců

10.05.2013 12:17

KosatceKosatců je spousta druhů, rostou téměř po celém světě. O rozdělení druhů si můžete přečíst v článku „Kosatce“. Tyto rostliny s překrásným zbarvením květů patří mezi jednoděložné rostliny. Latinský název Iris je inspirován řeckým bohem duhy, za to kosatce vděčí také svým barevným květům. Na celém světě je známo okolo 280 druhů těchto vytrvalých bylin. Typické pro kosatce jsou podzemní oddenky, hlízy, nebo cibule. V České republice můžeme narazit na 8 druhů, které rostou ve volné přírodě. Nejčastějším zástupcem je kosatec žlutý. Tento bahenní typ můžeme spatřit podél potoků, v mokřadech či bažinatých loukách. Květ je, jak už je z názvu zřejmé, žlutý. V zahradách se často používá jako okrasná bylina v jezírku. Dalším mokřadním druhem rostoucím v České republice je kosatec sibiřský. Na tento druh už není tak jednoduché narazit, jelikož se jedná o druh silně ohrožený. Druh typický pro rašelinné a mokřadní louky, nyní ohrožený díky úbytku a vysušování těchto stanovišť. Kosatec trávolistý roste pouze na Moravě, v Čechách pouze jako dovezený nepůvodní druh. Než vykvete, připomíná trs trávy; je typický pro sušší místa. Kosatec různobarevný vyžaduje podobné podmínky jako kosatec trávolistý. Kosatec nízký roste v celé ČR, je to nízký druh, který vyžaduje velmi teplá stanoviště. Pouze v Čechách roste druh zvaný kosatec bezlistý, také teplomilný druh. Naopak Kosatec skalní roste pouze na Moravě, také vyžaduje velmi teplá stanoviště. Na rozdíl od předchozích dvou zástupců je častěji žlutý.

  • V ČR můžeme narazit na 8 druhů kosatců, často jsou však chráněné.

Jak si kosatce zasadit do zahrady? Nejdůležitější je vybrat vhodné stanoviště pro daný druh. Pokud jsme tento úkol zvládli, stačí jen vzít sazeničku, vyhloubit jamku na rostlinku a sazeničku zasadíme. Rostlinku následně zalijeme. Pozor však na kosatce, které sázíme do jezírka - především se jedná o kosatec žlutý. Než rostlinu zasadíme do jezírka, musíme důkladně propláchnout kořenový systém, aby oddenky nebyly obaleny hlínou. Nyní přidržíme oddenek u dna a zasypeme pískem. Tuto rostlinu bychom měli sázet do hloubky okolo dvaceti centimetrů. Pískem zamezíme přemnožení živin a kažení vody, rostliny porostou stejně dobře jako v bahně.

Pokud máme kosatec už několik let a dobře se nám rozrostl, můžeme si jej namnožit. Je to jednoduché. Trs kosatců vykopeme a oddenky oddělíme, následně rozsadíme tak, aby byly rostlinky od sebe vzdálené aspoň 30 cm. K množení bychom se měli dostat až na konci srpna. Po odkvětu bychom měli ustřihnout poupata. Pokud poupata necháme déle, vytvoří nám semena, která jsou schována v lusku. Tato semena můžeme využít jako dekoraci nebo jako korálky. Z těchto semen si můžeme také vypěstovat nové rostlinky. Je to však poměrně náročná cesta. Nejdříve musíme na několik dní semínka namočit a pak je ve vlhkém písku necháme vyklíčit. Rostlinky jsou květuschopné po zhruba 2-3 letech.

  • Pozor na pilatky!

V tomto období bychom si také měli dávat pozor na škůdce. V jezírku můžeme mít problém se mšicemi. Na kosatcích, které máme na zahrádkách, se často objevují housenky. Pilatka kokoříková je drobná šedá housenka, která je schopná odrovnat celou úrodu kosatců. Dospělec je 1,5 cm dlouhý černý brouk s dlouhými tykadly, naklade vajíčka a úroda je fuč. Obranou je postřik; v obchodech můžeme narazit na velké množství postřiků na tento hmyz, a také na mšice. Pokud rádi tvoříte, vyrobte si domácí pelyňkový vývar, ten housenky také zažene. Nasekané lístky pelyňku zalijte vroucí vodou, přeceďte a nechte vychladnout. Rozprašovačem postříkejte kosatce.

Autor: Radim Dvořák © Delphimages - Fotolia.com