Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Množení tůjí

19.04.2014 14:33

Źivý plot z tůjíMeteorologové hlásí studenou frontu a déšť. To je jediné, co nás může přibrzdit při obdělávání zahrady. Stromky už bychom měli mít prostříhané, to samé platí i pro keře. Trávník už jsme vzbudili, provzdušnili a zrekultikátorovali a pohrabali. Záhon jsme poryli a nachystali. Proto už máme trochu času na práce, které můžeme dělat za špatného počasí v  teple domácího krbu. A právě touto činností může být množení tůjí. Jak na to?

Tůje jsou okrasné stromky různých velikostí. Mohou dorůstat do 30  cm, ale také to mohou být stromy větší než 20  m. Jsou to jehličnaté stálezelené stromy, které rostou po celé Evropě. V  ČR rostou i ve volné přírodě, ale je to jen ojedinělá záležitost. Mnohem častěji na tyto stálezelené jehličnany můžeme narazit v  zahradních centrech. Tyto stromy se staly oblíbenými pro svoji jednoduchou údržbu. Nejsou náročné na zeminu ani na zálivku. Lehce se tvarují, což se využívá u živých plotů, které jsou v  posledních letech tak oblíbené. Tůje také do zahrad lákají ptactvo. Na podzim se z  nich stává živé krmítko, jelikož jsou plné semínek a díky své hustotě jsou ideálním úkrytem.

  • Jaké druhy? Jehličnaté Thuja plicata nebo Thuja occidentalis, mezi listnatými je pak oblíbený buxus.

Tůje si můžeme zakoupit už předpěstované. Pokud nenarazíme na posezóní výprodej, což nás nyní nečeká, musíme si připravit poměrně velký obnos peněz. Ceny stromků se totiž pohybují od 70 Kč za ty nejmenší, zhruba deseticentimetrové stromky, až po 500  Kč za ty půlmetrové. Mnohem levnější záležitostí je rozmnožit si stromky z  větviček. Množení tůjek je poměrně jednoduchá záležitost. Tedy v  tom případě, že máme na zahradě aspoň jednu vzrostlou tůji. Pokud stromečky chceme namnožit, stačí nám nastříhat větvičky o velikost 10  -  20 cm. Důležité je, abychom stříhali pouze ze zdravých větviček. Pokud máme nachystané větvičky, necháme kousek větvičky holé, aby nám ponořená část větvičky nehnila. Do větviček ze spodu uděláme lehké zářezy, aby rychleji zakořenily. Nyní máme nachystané větvičky. Tyto větvičky namočíme do růstového stimulátoru, konkrétně stimulátoru podporujícího růst kořenů. Namočené větvičky zasadíme do kelímků, které jsme naplnili speciálním substrátem pro rozmnožování rostlin.

                Teď stačí pouze čekat. Po zhruba 6  -  8 týdnech by nám rostlinky měly zakořenit. Jakmile  zakoření, vysadíme rostlinky do větších květináčků a následující rok už můžeme sázet malé tůjky do zahrady.

 

Autor: Radim Dvořák Foto www.ziveploty.net