Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Množíme kaktusy

19.01.2014 12:15

KaktusyJsme měsíc za vánocemi a zima se teprve dostává i do nižších poloh České republiky. Čemu se v tomto období věnovat? Na zahrádce mnoho práce není. Maximálně se můžeme starat o to, aby byly dobře chráněné stromy před sněhem, který by pravděpodobně mohl brzy dorazit na celé území republiky, můžeme kontrolovat zateplení rostlin, pustíme se do odebírání roubů. Práce venku není mnoho, proto se můžeme věnovat zahradnickým činnostem v teple. Nyní máme dostatek času na množení kaktusů.

  • Semínka vyklíčí za 2-3 týdny. Některým semínkům to však může trvat podstatně delší dobu. První trny, pokud vše dobře půjde, se objeví na kaktusu po 6-8 týdnech. Po jednom roce pak kaktusy přesazujeme.

                Za normálních okolností sázíme semínka kaktusů v půlce března či v dubnu. Dny jsou delší a teploty o něco vyšší. Zároveň je to období, kdy začíná být poměrně mnoho práce na zahradě i s přípravou celého zahrádkářského roku. Proto můžeme zkusit výsev pod zářivkami. Úspornými světly zařídíme dostatek světla pro semínka kaktusů. Ta potřebují zhruba dvanáct hodin světla. Semínka, která sázíme, musí být dobře uzrálá a ne příliš dlouho skladovaná, aby se nesnížila jejich kvalita a možnost vyklíčení. Dále si nachystáme kvalitní a především sterilní zeminu. Semínka jsou náchylná na nemoci. Ideální pro výsev je miniskleníček. Do misky nasypeme substrát, ten zalijeme - ani ne málo, ani ne moc. Do tohoto substrátu zasadíme semínka. Ta přitlačíme jen lehce, aby nebyla příliš hluboko v zemině. Skleník umístíme na místo s teplotou okolo 22 až 25°C s dostatkem světla.  Zatím to šlo lehce. Pokud bude vše, jak má být, semenáčky na sebe nenechají příliš dlouho čekat. Teď začne ta náročnější část. Jakmile vylezou semenáčky, musíme dávat velký pozor při zalévání. Substrát nesmí nikdy úplně vyschnout. Zároveň jej nesmíme přemokřit. Ideální je zalévat substrát jednou za dva dny po troškách. Semenáčky jsou náchylné na nemoci. Proto bychom je také měli co nejdříve postříkat postřikem, který je ochrání proti plísním.

                Pokud pěstujeme kaktusy ze semínek, čeká nás poměrně náročný a strastiplný úkol. Odměnou nám bude krásný kaktus, který uvidíme ve všech jeho fázích růstu. O to víc si jej budeme cenit.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia.com