Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 618
79%

Ne, nenavštěvuji 1 777
21%

Celkový počet hlasů: 8395


Mrazuvzdorné exotické rostliny

02.01.2014 15:04

Leden už se nám rozběhl. Je stále na začátku, ani se nenadějeme a za dveřmi je únor. Leden je typický sněhem a mrazem, který je doprovázen mrazivým větrem. Nic pro exotické rostliny. Jsou však i takové, kterým tyto podmínky nevadí.

  • Kaktusy a sukulenty – mezi těmito rostlinami se najdou druhy, které snesou mrazy až do -35°C. V místech se štěrkovitou a suchou půdou krásně vyniknou. Mohou tak zdobit předzahrádky, skalky a podobně. Jelikož kaktusy nesnášejí nadměrnou vlhkost, je zapotřebí, abychom je sázeli do dobře propustné půdy, kde se často opírá slunce. Takto dobře snáší naši zimu opuncie (Opuntia fragilis, Opuntia phaeacantha, Opuntia imbricata), agave (Agave deserta, Agave nevadensis, Agave chrysantha), juky (Yucca filamentosa, Yucca aloifolia, Yucca glauca, Yucca baccata). Méně známé, ale krásné jsou dasyliriony. Ty připomínají stříkající vodu z fontány. Jediné, na co musíme u jejich pěstování dávat pozor je, aby byli na slunném místě.
  • Stromy – Albizia je stále častěji pěstovaný strom v našich podmínkách. Pro svůj růst potřebuje propustnou humózní půdu, dostatek světla a místo slunné nebo pohostinné. Paulovina naši zahradu rozzáří svými krásně fialovými květy a liliovníky se svými květy, které připomínají květ tulipánů.
  • Palmy - Trachycarpus Fortunei je druh palmy, zřejmě té nejmrazuvzdornější. Přečká i naše klimatické podmínky bez jakýchkoliv následků. Pochází z hor na východě Číny, kde roste ve výškách i 2500m nad mořem. Ve své domovině dorůstá tato palma do výšky okolo 15m. V našich klimatických podmínkách se vytáhne do výšky okolo 7m. Rostlina potřebuje půdu s vysokým obsahem jílu, písku a humusu. Sázíme ji na prosluněná místa nebo do polostínu. Této rostlině nevadí ani mrazy okolo -21°C. Mladí jedinci jsou náchylnější. Ty chráníme před mrazem už v -5°C. Stejně postupujeme, pokud máme palmu v květináči. Pokud omrznou listy, nemusíme mít strach. Pokud je kmen v pořádku, na jaře hustě obrazí. V zimě zakryjeme okolní půdu mulčem nebo rákosovou rohoží. Kmen obalíme do rohože, aby byl chráněn. Pozor také dáváme na vrchol stonku, kde nám nesmí zamrznout voda. Rostlina by pak mohla uhynout.

Pro tyto exotické druhy platí podobná pravidla. Sázíme je na jaře. Používáme pouze kvalitní a dobře zakořeněné sazenice. Pokud máme na zahradě jižní svah s mírným sklonem, je to ideální místo. Je zde dostatek slunce a voda ze svahu odtéká. V prvních dvou letech se doporučuje chránit rostlinky před deštěm a sněhem. Také vysoká vlhkost snižuje odolnost rostliny. Proto dbáme na dobré větrání.

 

Autor: Radim Dvořák foto Fotolia.com