Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Mrazy způsobily ovocnářům škody za stovky milionů korun

19.05.2011 20:37

Mrazy, které Česko zasáhly, způsobily ovocnářům škody za stovky milionů korun. Ztráty na úrodě budou historicky nejvyšší za několik posledních desítek let. Některé ovocnářské podniky by se mohly dostat do existenčních problémů. Ovocnáři chtějí o pomoci jednat s ministerstvem zemědělství.
Velmi silně mrazy podle dosavadních odhadů poškodily na 6400 hektarů sadů, což představuje 37 procent ploch všech plodných sadů v Česku. Úroda v nich bude minimální nebo vůbec žádná. Středně poškozených je asi 24 procent sadů a bez významnějších škod zůstalo asi 39 procent ploch sadů. Roční výkon českého ovocnářství se v průměrném roce odhaduje na 1,5 miliardy korun.
U jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, je silně poškozena třetina ploch a na úrodě lze čekat vážné hospodářské škody. Zřejmě nejhůře dopadly třešně, u nichž mrazy silně poškodily přes tři čtvrtiny ploch. Velké ztráty se odhadují u slivoní, hrušek, rybízu a jahod. U meruněk v severních Čechách a jahodníku mráz poškodil i samotné porosty.
Největší škody zatím hlásí ovocnáři z okresů Kladno, Mělník, Litoměřice, Semily, Jičín, Louny, Chomutov, Česká Lípa, Mladá Boleslav a Liberec. Předpoklad poklesu produkce v tamních sadech je o 60 až 95 procent. Silně poškozené sady se ani sklízet nebudou. Částečné poškození s poklesem úrody o 30 až 60 procent je na Hradecku, Pardubicku, Kutnohorsku a v jižních Čechách a na severní Moravě. Relativně nejméně poškozeni z mrazů vyšli sadaři na jižní Moravě.O mnoho méně ublížil mráz chmelařům.
Mrazy zasáhly Česko ve dnech 4. až 6. května a byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let. V pěstitelských oblastech se teploty ve dvou metrech nad zemí pohybovaly nejčastěji od minus dvou do minus pěti stupňů Celsia. Na řadě míst teploty pod nulu klesly už večer a sady pak byly vystaveny mrazu i deset hodin. Ovocné stromy přitom byly v plném květu či po odkvětu, tedy v nejcitlivějším období, kdy i malé mrazy mohou způsobit vážné škody.
Řada ovocnářských podniků se kvůli velkému výpadku tržeb zřejmě dostane do finančních potíží. Velké problémy budou mít zejména specializované ovocnářské podniky, kde výpadky na tržbách u ovoce nemohou krýt z jiné činnosti. Až bude znám přesný odhad škod a dopad do jednotlivých podniků, chce Ovocnářská unie podle něj jednat o případné pomoci s ministerstvem zemědělství. Konečný součet škod z mrazů by mohl být v polovině června.
Krize zasáhne nejen ovocnáře, ale i jejich dodavatele techniky, technologií či hnojiv. Předpokládá se také propuštění v ovocnářských podnicích. Nyní v českém ovocnářství pracuje včetně sezonních pracovníků kolem 5000 lidí.
Jaký bude dopad očekávané nízké úrody do cen ovoce, je nyní obtížné odhadovat. Zřejmě vzrostou ceny čerstvých peckovin a drobného ovoce. U jablek je předpověď cen obtížná, protože jsou celosvětovou komoditou. Mrazy silně zdecimovaly i úrodu u malých zahrádkářů a v alejích u cest, takže samozásobení lidí letos bude malé.
Možnosti ochrany sadů před mrazy jsou velmi omezené. Technická zařízení k ochraně sadů, například protimrazové závlahy či zařízení k promíchávání vzduchu, jsou velmi nákladná a při nynějších silných mrazech by zřejmě byla málo účinná. Pojištění proti mrazu lze sjednat jen zčásti. Komerční pojišťovny zatím nabízejí pojištění proti pozdním mrazům jen pro jabloně a jahody. Pojištění pro ostatní ovocné druhy není, jde tedy o nepojistitelné riziko.
Naposledy mrazy výrazně poškodily ovocné sady na jaře roku 2007. Celková úroda ovoce se tehdy meziročně propadla o čtvrtinu na 143.469 tun. Mrazy tehdy zasáhly celou střední Evropu a ceny jablek pak kvůli slabé úrodě vyskočily o 20 až 30 procent.
Vůbec nejslabší úroda v novodobé historii českého ovocnářství byla loni, když meziročně klesla o 32 procent na 121.019 tun a byla tak nejnižší za posledních 20 let. Výpadek ovocnářů v tržbách šel do desítek milionů korun. Důvodem propadu sklizně bylo nepříznivé deštivé počasí v květnu. Včely v době květu stromů v dešti a vlhku nelétaly, farmáři se navíc do podmáčených sadů k jejich ošetření s technikou nedostali. Peckoviny navíc výrazně postihla houbová choroba moniliový úžeh květů.
Míra poškození plodných produkčních sadů v ČR mrazy ve dnech 4. až 6. května 2011:

 

ovocný druh  silně poškozené v ha středně poškozené v ha bez významných škod v ha
jabloně
hrušně
třešně
višně
meruňky
broskvoně
slivoně
rybíz
jahodník
3000
300
700
300
200
---
700
700
400
 
2500
100
100
500
100
100
200
400
200

 
3200
100
100
1000
900
700
500
100
---
 
       

   zdroj: Ovocnářská unie ČR