Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Mýty o zimní zahradě

05.01.2014 15:09

Po roce zase přišel leden. Další zimní měsíc, který nám prověří zahradu. Pokud nastanou tuhé mrazy, které nejčastěji v lednu nastávají, může nám spousta rostlin na zahradě uhynout. To platí nejen pro teplomilné rostliny. I rostliny, které běžně odolávají mrazu, mohou zahynout. Většina rostlin je totiž náchylná na ledový vítr, který je v České republice poměrně častým jevem. Často se dopustíme chyb při zazimování nebo úpravě zimní zahrady. Čeho se vyvarovat?

                Zahrada v zimě nemusí být nudná. Záleží, jaké zvolíme rostliny, které na naší zahradě porostou. Pokud budeme pěstovat rostliny, které jsou teplomilné. Může se naše zahrada stát v zimě nudnou. Teplomilné druhy nás těší svojí krásou po dobu zhruba devíti měsíců, následně nastávají tři dlouhé měsíce, kdy tyto rostliny ztrácejí na své kráse a ukrývají se před našimi zraky. V současné době je na trhu spousta rostlin či kultivarů, které mohou naši zahradu krásně prozářit. Patří sem Ilex, jeho stálezelené listy jsou zubaté a vytvářejí tak zvláštní tvary. ALASKA je stálezelený a velmi odolný kultivar se zvlněnými a lesklými listy. BOBKOVIŠEŇ je dekorativní rostlina potřebuje propustnou půdu a kryté stanoviště.

                Mulčování je dekorativně velmi zajímavé. Ne však tak účinné při zazimování rostlin, jak by se mohlo na první pohled zdát. Co málokdo ví je, že celoplošné mulčování před zimou, rostlinám škodí. Toto platí jen v případě, že mulčem pokryjeme i celou rostlinu. Pokud se totiž v zimě mulč rozloží, dochází k rychlému střídání teploty. Především pod svrchní částí půdy. Tím můžeme způsobit popraskání kořenů a následně nám rostlina uhyne. Pokud přesto chceme mulč využít, pokryjeme oblast okolo rostliny. Přebytečný materiál pak můžeme kompostovat. Tím zaizolujeme zemi tak, že nám rostlina nebude promrzat. V takovémto případě zabrání mulč kolísání tepoty v půdě.

  • MULČ – je pokryv půdy jakýmkoliv organickým materiálem. Patří sem sláma, tráva, listí nebo kůra.

Rostliny potřebují pít. V létě je téměř každý den zalíváme, jelikož se voda z půdy, díky vysoké teplotě, rychle odpařuje. Spousta lidí si myslí, že v zimě zahrada vodu nepotřebuje. Panuje představa, že se v zimě nic na zahradě nezalívá, jelikož by voda stejně ihned zmrzla. Pravdou je, že především stálezelené rostliny potřebují aspoň trochu vody i v zimě. Zalíváme výhradně přes den, kdy jsou teploty o maličko vyšší. Voda by při zalívání měla být vlažná, ne úplně studená, aby se dostala až ke kořínkům rostlin.

Pokud dodržíme tyto zásady, můžeme se i přes zimu těšit z krásně zelené zahrady, kterou by neměli zlomit ani vysoké mrazy.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia.com