Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Na rozkvetlé balkony v létě se zadělává teď na jaře

04.04.2014 18:43

Rozkvetlé balkonyKaždý, kdo plánuje mít v létě balkon pokrytý záplavou balkonových květin, by si měl uvědomit, že právě teď je doba, kdy se na to nejlépe připravit. Letošní teplá zima a velmi brzký nástup jara zdá se vše o dost urychlila, a věci, které se v loňském roce řešily až v květnu, jsou letos aktuální už na začátku dubna. A právě balkonové rostliny mezi ně bezpochyby patří.

Proč kupovat balkonové květiny už teď ?

Samozřejmě, je možné si koupit v květnu již hotové a v zahradnictví předpěstované květinové truhlíky a závěsy.  Existuje ale spousta důvodů, proč se balkonovkami zabývat už teď :

  • Je to levnější
    nyní můžeme koupit sazenice muškátů, surfiníí a dalších balkonových rostlin v multipacích ve většině zahradnictví za korunové částky. V sezoně nás takový truhlík bude stát několik set korun. Máte na domě 6 oken, která budete chtít vyzdobit, plus něco na balkoně - a hned jste na docela vysoké částce
  • Lepší výsledky a výdrž rostlin
    v zahradnictví v sezoně koupíte květiny, které jsou silně nadopovány hnojivy, pěstovány ve sklenících, v ideálních podmínkách. Když je přenesete na Vaše okno nebo balkon, dojde zcela jistě ke změně podmínek, na který balkonové květiny reagují obvykle opadáním květů. Oproti tomu doma předpěstovaná sadba je mnohem odolnější, a lépe takové změny snáší.
  • Žádné nemoci květin na zahradě
    Předpěstovaná sadba balkonových květin bývá zdravá - rostliny se obvykle množí z řízků ( třeba muškáty) nebo ze semen ( surfinie) a není napadena plísněmi a chorobami. Oproti tomu v létě nakoupené rostliny už mohou být nakaženy, a vy si nějakou úpornou plíseň nebo houbu můžete donést nevědomky až domů
  • Zaštipování sazenic je snazší
    V případě, že si v truhlíku pěstuje balkonové květiny od malých sazenic, umožňuje Vám to pohodlné tvarování . Je tedy možné rostliny tvarovat takovým způsobem, aby konečný tvar odpovídal - třeba podle velikosti okna, parapetů, balkonových truhlíků atd.
  • Vytváření působivého aranžmá
    Nikde není psáno, že na balkoně musíte mít jen pelargonie. Existuje celá řada naprosto neprávem opomíjených balkonových rostlin, které Vám udělají na balkoně nebo okně spoustu krásy. Takové v zahradnictví nekoupíte - tedy pokud se nechcete připojit ke stádu oken z červených muškátů. Klanokvět, tabák, turan nebo měsíček - je jich spousta. Nějaké typy najdete na webu Balkonové Květiny , další je pak na Vaší fantazii

Balkonové experimenty

Nikde není psáno, že na balkon nebo okenní parapet patří pouze ty klasické druhy květin. Proč si třeba okno neosadit několika truhlíky s bylinkami.  Jednak budeme mít po ruce čerstvé koření, byt bude krásně provoněný ( pokud zvolíme aromatické druhy) a okna nebo balkon budou krásně vypadat. Třeba do 80cm truhlíku můžeme pohodlně vedle sebe zasadit tymián, šalvěj a pažitku. Další vhodnou kombinací může být pak saturejka , kopr a dobromysl

Ani zelenině nejsou balkonové truhlíky zapovězeny. Pokud zvolíme vhodný druh, může takový truhlík plnit nejen funkční, ale i dekorativní dojem. Třebas u převislých druhů rajčat - především keříčkových druhů, které vytváří převislé hrozny. Líbivé mohou být i jahody, a to jak květem, tak následně i plody.

Balkonové květiny