Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Na zámku v Červené Řečici vznikají slámové figury

16.08.2011 14:32

Slámové figury, zvířata, ale i abstraktní motivy, užitkové předměty nebo dopravní prostředky ze slámy vznikají na nádvoří renesančního zámku v Červené Řečici na Pelhřimovsku. Už v pátek tam začal jubilejní 15. ročník festivalu Slámování. Vytvořená díla budou tři týdny vystavená v místním parku.
Aktivně se vytváření slámových figur účastní kolem 150 lidí, návštěvníků je každoročně několik stovek. Kromě vytváření výrobků ze slámy se návštěvníci mohou zúčastnit i řady uměleckých dílen, vyzkoušet si drátkování nebo zahrát si deskové hry. Na programu jsou i dvě výstavy, jedna se týká záchrany památek, druhá Slámování. Na programu je i divadlo a večerní koncert.
Slámování je výtvarně recesistická akce pro jednotlivce i rodiny s dětmi. Pořádá ji Spolek na záchranu památek červenořečických, jenž se prostřednictvím Slámování snaží upozornit na havarijní stav zámku a zpřístupnit jej veřejnosti. Letos poprvé za 20 let se podařilo sehnat na opravu řečického renesančního zámku 400.000 korun od ministerstva kultury.
Soukromý vlastník dotaci použil na stabilizaci staticky nejvíc poškozených míst a částečnou opravu střechy. Situaci kolem zámku ztěžuje skutečnost, že se na objekt vztahují církevní restituce. Podle Jedličky je zámek stále občas využíván; o jeho úklid se starají dobrovolníci. V létě tam mívají soustředění pěvecké spolky