Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Nejvyšší časa na jarní cibulky

07.03.2014 18:20

NarcisyV pořadí třetí měsíc tohoto roku nám zatím nabízí téměř samé slunečné dny. Na zahrádkách už stojí stolky a nadšenci už vysedávají v tričku u kafe na sluníčku. Přes den už je téměř nemožné zažívat tepoty pod nulou. Častější jsou nyní nadprůměrné teploty, které se pohybují vysoko nad 10°C, na sluníčku se mohou vyšplhat i přes dvacítku. Vše už začalo kvést a my se tak můžeme těšit z našich jarních cibulovin, které hýří barvami.

  • Krokus - neboli šafrán je krásně kvetoucí květinka, která může snadno zplanět a vytvoří tak nádherné koberce ve fialových, bílých nebo žlutých barvách. Některé druhy mohou zplanět snadněji než jiné. Mezi takovéto druhy patří šafrán Siberův nebo šafrán tmavokvětý. Tyto rostlinky mají rády slunce, snesou i polostín. Do příliš tmavého koutu je radši nesázíme.
  • Ocúnovec - je květina, která často není k vidění. Tuto rostlinku vysazujeme na dobře viditelná místa, je totiž maximálně 15 cm vysoká. Krásně se vyjímá na skalkách. Jakoby se rozpadající podlouhlé květy mají barvu v odstínech fialové či růžové. Pozor, patří do skupiny jedovatých rostlin.
  • Talovín - můžeme spatřit jako kvítek vyčuhující z vrstvy sněhu, což letos není přímo aktuální. Patří do čeledi pryskyřníkovitých. Často se tato rostlinka plete se sasankou. Krásně žlutý talovínový koberec se hodí do polostínu pod stromy. Květinky to jsou nízké, proto je sázíme do popředí, aby nezanikly.
  • Narcis - především narcis bramboříkový kvete již v březnu a patří k těm nižším. Má rád slunce či polostín, dostatek vlhkosti, ne však přemokření.
  • Tulipán - některé druhy kvetou již koncem března a v dubnu. Jsou to opět nižší druhy, které dorůstají do výšky okolo 15cm. Patří sem například tulipán Batalinův nebo Fosterův. Ani tyto krásné květinky bychom neměli sázet do temných míst zahrady. Na slunci či polostínu se nám odmění krásnými květy.

Pokud jsme si některé z těchto rostlin zakoupili v květinářství v truhlíku či květináčku, můžeme je následně usušit a na podzim zasadit. Další rok tak budeme mít krásně rozkvetlou zahrádku plnou drobných květů. Sázíme pouze zdravé a silné cibulky. Nemocná cibulka nevyklíčí a zároveň pak může nakazit ostatní. Z úrody pak nezbude nic. Těmto květinkám se daří v polostínu nebo na slunci. Nikdy je nesázíme do stínu. Pravděpodobně by pak nevykvetly. Jakmile tyto druhy odkvetou, často se dají zakoupit za vskutku lákavé ceny. Pokud tedy rok počkáme, můžeme výrazně ušetřit.

 

Autor: Radim Dvořák, foto a zdroj www.cibuloviny.com