Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Neobvyklé druhy jezírkových ryb

29.08.2013 14:34

V zahradním jezírku musíme dbát na rozměry ryb, dostatek vzduchu, čistotu vody a na proudění, kterého potřebují některé druhy ryb více než ostatní. Dále také musíme dávat pozor na podloží v jezírku. Pokud bude na dně jen fólie, může to některým druhům, které jsou uzpůsobeny pro rozrývání dna, dělat problémy.Krmení ryb

  • Huso huso – neboli vyza velká je největší sladkovodní rybou. Tyto ryby patří mezi ryby jeseterovité. Dožívají se věku přes 100 let a mohou dosáhnout délky okolo 8metrů. Proto jsou vhodné do velkých nádrží, kde budou mít dostatek prostoru. Mají velkou hlavu a ústa přes téměř celou hlavu, proto si dokážou potravu zpestřit menšími rybami, které aktivně loví.
  • Slunečnice pestrá – drobná rybka s vysokým tělem. Tato ryba pochází z USA. Ojediněle se s ní můžeme setkat i ve volné přírodě, především v čistších vodách nížin. Je to masožravá ryba, která se živí hmyzem, korýši, potěrem ryb, nebo požírá svoje plůdky. Pohlavně dospívá v druhém roce. Patří do menších nádrží, kde se bude dařit rybkám o velikosti 15 - 20 cm. V jezírku je neustále aktivní a duhové zbarvení jí dodává na atraktivitě. Dokrmovat ji lze žížalami nebo kobylkami.
  • Parma obecná – má štíhlé válcovité tělo. Díky tomuto tvaru je uzpůsobená k životu v tekoucích vodách. Lze ji spatřit na mnohých místech České republiky i přesto, že je zákonem chráněná. Živí se drobnými rybkami, korýši a díky svému silnému rypci je schopná pohybovat i s většími kameny. Patří do větších jezírek, pro která je typický silnější průtok vody. Tato ryba dorůstá velikosti okolo 50cm.
  • Hořavka duhová – má velmi vysoké tělo a patří mezi drobné rybky. Tato drobná rybka dosahuje délky pouze 10 cm. Volně se vyskytuje téměř na celém území Evropy, převážně ve stojatých, nebo jen mírně tekoucích vodách. Živí se rostlinným i živočišným planktonem. Dožívá se okolo 5 let. Tyto ryby se třou dvakrát do roka. V jezírkách se chovají pro svoji drobnost velmi málo. Jsou však hezky zbarvené a do menších nádrží se hodí.
  • Veslonos americký – má silně protažený plochý rypec. Tento rypec je opatřen ve spodní části smyslovými buňkami, díky kterým vnímá prostředí a potravu. Pochází ze severní Ameriky a Číny. Živí se zoo a fytoplanktonem, dále drobnými korýši. Tato ryba patří do velkých nádrží. Dospívá v 8-12 letech a dorůstá do délky až 250cm. Potřebuje prostor k pohybu, filtruje totiž vodu podobně jako žralok, přes malé žábry.

Pokud si tedy pořizujeme do jezírka ryby, musíme dávat pozor na jejich velikost. Dále jim musíme vytvořit vhodné podmínky pro život. Ryby, které mají rády proud, se budou ve stojaté vodě trápit a příliš dlouho nám nevydrží. Velké druhy, které potřebují pohyb, bychom také neměli pěstovat v jezírku okolo 2000 litrů. Dále si musíme dávat pozor na kvalitu vody. Ryby, které potřebují čistší vodu k životu, jsou pak také náchylnější na změny prostředí a na nemoci. Některé druhy ryb žijí u dna, to si musíme také předem zjistit. Předejdeme tím problému, kdy ryba leží u dna, a my jsme zklamaní, že ji nevidíme. Proto bychom si měli pečlivě rozmyslet, jakou rybu do jezírka pořídíme.

Autor: Radim Dvořák foto Oase