Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 611
79%

Ne, nenavštěvuji 1 772
21%

Celkový počet hlasů: 8383


Noc bílého topolu

23.09.2013 12:22

Bílý topolPodzim už je tu, s datem 23. 9. se také pojí jeden málo známý strom. Je to bílý topol. Právě 23. září je noc bílého topolu. Tento den, který Keltové takto pojmenovali, známe pod jiným jménem. Jedná se totiž o podzimní rovnodennost. Noc se vyrovná se dnem a slunce se od nás začíná odklánět. Listy stromů se zbarví díky nedostatku světla a slunce. Začnou opadávat a nás začne obklopovat podzimní mlhavé počasí. S bílým topolem se můžeme častěji setkat pod názvem labák, medovnice, linda nebo osika šedá. Je to velký strom, dorůstá až třiceti metrů. V České republice se vyskytuje u velkých řek. Často jej vidíme nahnutého na jednu stranu. Mívá velice světlé větve. Proto je někdy zaměňován podle barvy kmene s břízou. Má světlé listy, zespodu plstnaté; toho umí využít především v létě v období vysokých teplot a spalujícího slunce. Listy natočí světlou částí ke slunci a tím odráží paprsky. Tak se strom ochlazuje a zabraňuje přebytečnému výparu vody. Tento strom je u nás původní. Ne však všude. Pouze v moravských úvalech. Do zbytku republiky byl vysazen uměle. Je to typická dřevina lužních lesů. V současnosti je tento strom vysazován na břehy velkých vodních ploch, které zpevňuje. Je to zdatný větrolam.

Dále se s tímto mohutným a vysokým stromem můžeme setkat v parcích nebo velkých zahradách. Mnohem častěji se však v zahradě setkáme s jeho kultivarem - ten má válcovitou nebo převislou korunu. Topol můžeme sázet buďto na jaře nebo na podzim, až do listopadu. Co se týče vody, není náročný, ale vodu potřebuje. Především v horkých dnech potřebuje zalévat téměř každý den. Má rád přímé slunce, proto je ideální do míst, kde potřebujeme zahradu zastínit. Pod jeho korunou bychom mohli postavit i malý zahradní domek. Jedná se o rychle rostoucí dřevinu a výtečně ji lze využít i v živém plotu, kde vytvoří hustou korunu se stříbřitými listy. Především v létě při slunečných dnech bude velmi zajímavě působit na kolemjdoucí. Převislá forma je ideální jako solitér. Nedorůstá takových výšek jako volně rostoucí topoly, proto jej lze umístit i do menších zahrad.

 

Autor: Radim Dvořák © emer - Fotolia.com https://www.stromy.info/