Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Obec Mutišov zdobí řada bylinkových zahrad

26.07.2011 13:35

Zhruba 30 stavení, ale téměř před každým třetím z nich je malá upravená zahrádka s různými květinami a vysvětlivkami. To je Mutišov na Jindřichohradecku, který si říká bylinková obec. Je první lokalitou tohoto druhu v jižních Čechách.
Lidé, kteří tuto vísku navštíví, si mohou před jednotlivými domy prohlédnout speciální zahrádky. Na nich se majitelé prezentují tematickými druhy bylin. Některé jsou astrologické a určují, jaká rostlina je danému znamení zvěrokruhu nejbližší. Jiné zase představují květiny podle toho, která barva se z nich dá vyrobit.
Takových bylinkových předzahrádek je v Mutišově zatím celkem devět. Jana Bochníčková, hlavní iniciátorka tohoto projektu, má před domem také jednu - čarodějnickou. "Umím vykládat karty, ale už se tomu nijak nevěnuji."
U každé z předzahrádek je navíc informační cedule, která lidem vysvětluje, proč se daná bylina pro konkrétní věc hodí a proč spadá do určitého tematického okruhu.
Ale ne jen bylinky ovládají Mutišov. Někteří místní se navíc na svých pozemcích věnují i takzvaným přírodním zahradám bez hranic. To znamená, že údržbu veškeré zeleně zajišťují bez chemických přísad nebo hnojiv.
Snaží se jít přírodní cestou a ukázat, že zahrada nepotřebuje příliš mnoho násilných zásahů a přesto může být pěkná a navíc plodit zeleninu nebo ovoce. Některé pozemky splnily přísná kritéria společného česko-rakouského projektu Přírodní zahrady bez hranic a získaly certifikát Přírodní zahrada. Pokud do Mutišova dorazí zájemci, bude jim podán příslušný výklad. Mutišov leží jen pět kilometrů od rakouských hranic. Obec začala více žít, aby byla pro návštěvníky atraktivní.