Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Obnova zahrady zámku v Mikulově

04.01.2012 12:31

Správa zámku v Mikulově na Břeclavsku se pustí do obnovy tamní zahrady. Práce potrvají tři roky, přijdou na bezmála 25 milionů korun a z větší části je uhradí Evropská unie. Zahrada bude upravena v barokním stylu. Snahou bude, aby se v roce 2014, kdy bude otevřena, stala novým turistickým lákadlem Mikulova.

Zahrada je nyní značně zanedbaná. Jsou v ní přestárlé a přerostlé dřeviny. Je třeba je vykácet a nahradit novými. Ze zahrady pod zámkem se tak naskytnou výhledy nejen na tento historický objekt, ale i Svatý kopeček.

Zahrada má nyní zčásti styl anglického parku a zčásti je upravena barokně. Anglický park v těchto místech není vhodný. Proto se prostor upraví do barokního stylu. Znamená to, že v něm přibudou květiny, ozdobné keře i prvky.

Se zámkem byla zahrada propojena schodištěm, jež vedlo na jeho terasu a do jeho sally terreny, tedy rozlehlého sálu v přízemí. Schodiště bylo ale v 70. letech minulého století odstraněno. Nyní bude vystaveno na původním místě.

Muzeum nyní usiluje o získání patnáctimilionové dotace z unie na obnovu zámeckých teras. Na obnově by se měly podílet i známá česká zahradnictví , nejen z blízkého okolí.