Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Okrasné keře v listopadu

02.11.2013 12:10

Živé plotyListopad je tu a s ním také počasí, které se začíná blížit mnohem více tomu zimnímu. Na podzim už můžeme tedy pomalu zapomínat, teploty totiž budou stále více klesat až k bodu mrazu. A na těchto hodnotách také nějakou dobu zůstanou. A pokud budou teploty pod nulou několik dní, týdnů nebo měsíců, bude to znamenat promrzlou půdu. Pokud půd promrzne, bude definitivní konec se sázením jakýchkoliv rostlin do země. Než však půda promrzne tak, abychom do ní nemohli kopnout ještě chvíli, pravděpodobně, potrvá. A právě do této chvíle můžeme sázet stálezelené a opadavé keře. Listopad je i ideální doba pro výsadbů živých plotů jako ze stálezelených,tak opadovavých druhů keřů, které je možné v této době pořídit prostokořenné, za příznivou cenu

  • STÁLEZELENÉ KEŘE – abélie velkokvětá, dřišťál bělolistý, dřišťál střední, zimostráz vždyzelený, skalníky, různé druhy brslenů a hebe, cesmíny, magnólie, bohyně, dub korkový, kalina.
  • OPADAVÉ KEŘE – japonské javory (dlanitolistý, habrolistý, mandžuský, japonský…), jírovec maďal, jírovec malokvětý, perská akácie, muchovník, arálie štíhlá, dřišťál otavský, červený nebo Thunbergův, bříza zakrslá, komule, zmarličník, zimokvět, svída, dřín, lískovníček, hloh, lýkovec, brslen evropský, zlatice, rakytník, habr obecný a spousta dalších.

Každý z těchto druhů má jiné podmínky na světlo, půdu a vodu. Proto bychom si nejprve, než začneme nakupovat, měli nastudovat informace o dané rostlině, kterou si na zahradě chceme vypěstovat. Pokud sázíme keře na podzim, preferujeme sazenice v kontejneru s balem. Rostlinky s obnaženými kořeny se totiž pomaleji ujímají a jsou náchylnější. Rostliny v kontejnerech jsou už dobře prokořeněné a snadněji se sází. Také nám odpadá starost s rostlinou, kterou nemůžeme okamžitě zasadit. Jakmile jsme si nastudovali všechny potřebné informace o keři, který chceme vysadit, našli jsme výherce, který se nám do zahrady hodí, můžeme začít s výsadbou. Než vyrazíme na nákup, nachystáme si potřebné nářadí. Potřebovat budeme vodu, rýč, pracovní rukavice. Nyní můžeme pořídit keřík. Nyní vykopeme díru asi dvakrát tak velkou, jako je bal rostliny. Tím zajistíme dostatečně provzdušněnou půdu a keř tak bude lépe růst. Dno vysypeme půdou z kompostu a vložíme keř, přisypeme hlínu. Nyní chytneme za špičku a narovnáme, zároveň ušlapeme hlínu tak, aby se keřík nevyvrátil a nevysychal. Následně ke keři přihrneme zbytek hlíny a zalijeme.

Zálivku opakujeme do prvních mrazů, tím zajistíme lepší zakořenění. Pokud vše půjde jak má, další rok nám keř krásně vykvete a bude se mu dařit.

 Autor: Radim Dvořák