Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Okrasné zelí rozzáří zahradu i v mrazu

26.01.2012 09:17

Okrasná kapusta či zelí (Brassica oleracea var. sabauda, Brassica oleracea var. capitata) jsou samozřejmě příbuzní s běžnými jedlými druhy. Růžice listů připomínají spíše velký květ – jsou zajímavě tvarované, zprohýbané, kudrnaté či střapaté a pěkně barevné. Vydrží od konce léta určitě do ledna, stále dorůstají, a když nepřijdou dlouhodobě mrazy pod –10 °C, budou krásné až do března.
Barevná škála má rozpětí od bílé, smetanové přes růžovou, nejrůznější odstíny karmínové a fialové. Nejčastěji se vybarvují středy růžic nebo nervatura listů. Nízké teploty okolo 0 °C podporují tvorbu barviv – zeleň listová (chlorofyl) se mění především na červené listové barvivo (antokyan).
Okrasné zelí se nemusí sázet jen na záhony, ale i do truhlíků. Vysazuje se do chudší zeminy (stačí vyčerpaná zemina z letních květináčů s hrstí písku), není třeba ji přihnojovat. Zásoba živin v balech je dostatečná do konce zimy. Nedostatek dusíku z hnojiv naopak podněcuje tvorbu výraznějších barev a zpomaluje namrznutí. Stejná pravidla platí i pro sázení do záhonů. Rostliny vyžadují stále mírně vlhkou půdu, a proto zalévejte, kdykoli nemrzne a půda začne vysychat.
Barevné růžice na záhonu vyniknou v sousedství rostlin s listy, které přetrvávají po celou zimu. Ty nemusí být nutně stálezelené – pěkně vypadají i žlutohnědé listy travin. Na plném slunci okrasné zelí a kapusta dříve odumřou – zhnědnou a rozpadnou se. Umístěte je proto na polostinná, chráněná místa, kde je můžete v případě potřeby ochránit nahrabaným listím, chvojím nebo zachumlat listnatými nadzemními částmi sousedních rostlin.
Okrasné zelí nebo kapustu je možné běžně koupit v obchodě se zahradnickými potřebami a semeny. Obvykle se radí vysévat je v březnu nebo dubnu. Asi za měsíc po vzejití osiva se rostliny přepíchají na vzdálenost 30 x 30 cm na záhon nebo do malých kontejnerů. Zahradníci doporučují semenáčky opakovaně přesadit. Koncem léta už vytvoří dostatečně velkou růžici a mohou začít zachraňovat zahradu od zimní šedi.