Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Okus stromů

03.10.2013 11:53

Na zahradě přibývá rostlin, stromů, keřů, které už mají období své největší slávy za sebou. Plodit už letos nebudou, proto nám zbývá pouze je ořezat, okopat a připravit na zimu. Podzim je zároveň obdobím, kdy můžeme vysazovat nové stromky. Nejhorší noční můrou je pak ráno, kdy přijdeme k nově zasazenému stromku a ten je holý, celý okousaný od divoké zvěře. Takové škody nejčastěji způsobují zajíci nebo srny.  Co s takovým stromkem a jak okusu zabránit?

  • JAK ZABRÁNIT OKUSU – jednou z možností je mechanická zábrana. Postavíme okolo nově vysazeného stromku hradbu, přes kterou se zvěř nedostane. K tomu nepotřebujeme stavět přímo plot. Stačí několik starých větví a kus provázku. Pokud pletivo i přesto chceme, můžeme jej pořídit. Levnější řešení je domluva ve sběrném středisku odpadů, kde jej lze levně odkoupit. Pokud kupujeme nové, vhodné je PVC pletivo. Jeho výhodou je ohebnost. Tím pádem s ním můžeme lépe manipulovat a snadno docílíme ideálního tvaru. Nevýhodou je pevnost. Díky své ohebnosti je také méně stabilní. Proto musí být pevnější konstrukce okolo stromku. Další možností ochrany stromků jsou nátěry. V současné době na trhu můžeme zakoupit několik druhů přípravků, které se na stromek nanesou a zvěř odpuzují. Většinou mívají v zimě účinnost okolo 5 měsíců, přes léto kolem 1-2. U těchto přípravků je důležitá obměna. Na látky, které zvěř odpuzují, si brzy nevítaní návštěvníci zvyknou a nebudou je tak odpuzovat.
  • PÉČE PO OKUSU – Pokud už máme stromek okousaný, máme šanci jej zachránit. Pokud je však okousaný z 80%, moc šancí mu dávat nemůžeme. Pokud není poškození okusem tak vážné, můžeme opět použít několik řešení. První řešení je nákladnější. Zakoupíme speciální přípravky, ty rostlinu léčí a podporují růst kůry. Mezi takovéto přípravky patří například sanatex WS. Další možností je zábal. Pokud máme možnost sehnat jíl a kravský hnůj, můžeme toho využít a vytvořit stromku zábal. Smícháme hnůj s jílem a obalíme touto směsí stromek. Dále omotáme starým hadrem nebo zamotáme páskou. Kravský hnůj léčí a jíl potom udržuje dostatečnou vlhkost. Poslední možností - ta se využívá při větším okusu - je naroubování vrcholu. Ustřihneme okousanou část a seřízneme stromek do tvaru „V“. Následně ustřihneme zdravý vrchol stromku a ten seřízneme tak, aby do „V“ seděl. Následně použijeme pásku na zavázání, aby takto naroubovaný stromek srostl. Strom se z této těžké rány vzpamatuje a časem se dá naplno do růstu.

Nejjednodušším řešením je opět prevence. Než začneme stromky sázet, obejdeme plot po obvodu celé zahrady a velké díry v plotu zpravíme. Pak se na zahradu zvěř nedostane a bude se soustředit na lehčeji získanou potravu.

 

Autor: Radim Dvořák ©  Ackley Road Photos - Fotolia.com www.stromy.info