Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Ovocná zahrada

15.06.2015 17:13

Okrasné stromyZačátkem června se musíme zahradě věnovat stejně jako každý jiný měsíc. V tomto období nám stromy tvoří bohaté koruny a je pro ně typický velký přírůst. Měsíc červen je vysoce variabilní. Liší se jak teplotami, tak srážkovým úhrnem. Pokud je měsíc sušší, musíme rostlinám dopřát vláhu ve formě zavlažování. Zavlažujeme především v podvečer, abychom zabránili spálení listů. Věnovat bychom se v tomto měsíci měli i ovoci, které na zahradě pěstujeme. Jako jedny z prvních začínají dozrávat třešně. U třešní musíme dávat pozor na vrtule, ty ohrožují stromy ve formě vajíček, ze kterých se vyklubou housenky, které způsobují červivost plodů. Pokud se dostaneme ke sběru třešní, trháme se stopkami, tím zajistíme delší trvanlivost tohoto ovoce. V červnu také dozrává angrešt, rybíz nebo také maliny, tyto druhy ovoce po otrhání uchováváme v chladu a suchu, jsou náchylné ke kažení a plesnivění.

Zároveň nám také dozrávají jahody. Ty sklízíme postupně v několikadenních intervalech. Plody, které jsou napadené plísní, tak odstraňujeme, aby se od nich nenakazily ostatní jahody. Ovocné stromy, jako jsou jabloně nebo hrušně, bychom měli okopat. Pokud nám odkvetlé stromy ukazují začínající plody ve velkém a hrozí nám nekonečnou úrodou, měli bychom se věnovat ruční probírce. Jakmile dorostou do velikosti okolo 2 – 3 cm, musíme otrhat přebytek plodů tak, aby byly ve vzdálenosti okolo deseti centimetrů. Tím zamezíme, aby se plody nakazily hnilobou a jinými nemocemi. Pokud máme stromy s velkoplodým ovocem, tak děláme probírku do vzdálenosti 15 cm. Touto probírkou zlepšíme kvalitu ovoce. Odstraníme suché větve a odebereme větve a nedozrálá jablka a jiné plody, které se povalují pod stromy. Na závěr stromy pohnojíme a podle potřeby postříkáme proti škůdcům, kteří nám stromy a plody likvidují. Dozrálé třešně otrháme, uskladníme do chladu. Zbytky zavaříme a dobře uschováme na zimu.

 

Autor: Radim Dvořák @Fotolia