Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Ovocné koktejly ? Z ovoce vlastní zahrady !

04.08.2013 16:13

Horko, sucho a žízeň nás doprovází téměř celé léto. Zároveň je to také doba, kdy zraje spousta ovoce. Domácí i tropické ovoce v hypermarketech sleví o více než 50%. Toto ovoce nemusíme za každou cenu jíst nakrájené na talíři. Můžeme si z něj udělat ovocný nápoj, který nás osvěží a zároveň dodá spoustu vitamínů.

  • Koktejl z tmavého ovoce – stačí mít při ruce borůvky, černý rybíz nebo ostružiny. Ty rozmačkáme vidličkou na kašičku. Následně nalijeme kašičku na dno sklenice. Do jiné sklenice nalijeme mléko a lehce osladíme. Mléko našleháme a nalijeme do sklenice s ovocem.
  • Jahodový koktejl – Do vyšší nádoby vložíme jahody, aspoň 4 kusy. Dále přidáme syrovátku, zhruba čtyři polévkové lžíce. Na závěr přidáme čtvrt litru mléka. Nyní tuto směs důkladně rozmixujeme a nalijeme do sklenice. Ještě přidáme pár kostek ledu a máme hotový jahodový koktejl. Tento koktejl lze pozměnit druhem ovoce. Snadno tak můžeme vytvořit banánový koktejl, ananasový, melounový, koktejl z kiwi a podobně.
  • Limetkové osvěžení – do větší nádoby nakrájíme limetky na měsíčky, přidáme třtinový cukr a pár lístků čerstvé máty. Následně rozmícháme a přidáme led. Tento osvěžující nápoj nám uhasí žízeň v horkých letních měsících.

Rozmixované ovoce lze využít do osvěžujících nápojů v kombinaci s džusy. Stačí jen správně kombinovat. Nasekané třešně dáme do třešňového džusu, smícháme s vodou a kostky ledu. Do sklenice pak přidáme dekorace jako brčko, lžíce a podobně. Nyní si můžeme vychutnávat chladivý nápoj během horkých dnů. Před přípravou bychom si měli nachystat dostatek ledu, který je základem každého letního nápoje. Zároveň tak využijeme přebytek ovoce a obohatíme organismus o spoustu vitamínů.

Autor: Radim Dvořák© Maksim Shebeko - Fotolia.com