Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Palírny si stěžují na letošní nedostatek ovoce

09.12.2010 13:57

Palírny v Moravskoslezském kraji letos zažívají jednu z nejhorších sezon za posledních několik let. Urodilo se tak málo ovoce, že jeho vypálené množství bude nejvýše třetinové oproti loňské nadúrodě, shodují se majitelé pěstitelských pálenic.Zkušení moravští sadaři i zahradníci se přidávají. Většina z nich proto letos zcela omezila investice. Ceny alkoholu mnohé palírny zvýšily o zhruba desetinu.
Nejen Krnovsko letos zažívá katastrofální neúrodu, kterou zahrádkáři nepamatují desítky let. Peckovin i jablek je málo, hrušky skoro žádné.
Malá úroda je dána jarním počasím. Ačkoli byly stromy bohatě rozkvetlé, včely je kvůli chladu a dešti nestihly opylit. Loni byl mimořádně silný rok. Stromy se vysílily a letos jednoduše nerodily.
Pálenice v Branticích bude letos zřejmě pálit hlavně směsky, protože se lidem nepodaří nasbírat dostatek ovoce pro jednodruhový kvas. Za litr 50procentní pálenky zaplatí 140 korun, o desetikorunu více než loni. Kvůli očekávaným nižším tržbám zastavila brantická pálenice všechny investiční akce. Investice do rozvoje letos zcela omezil také Lihovar a likérka Velká Polom na Ostravsku. Kvůli vyšší spotřební dani i DPH lihovar zvýšil cenu za litr 50procentního alkoholu o desetikorunu na 130 Kč.
Pálenice U Zelené lípy ve Stonavě na Karvinsku bude letos zpracovávat ovoce pouze v jednom kotli na velmi snížený výkon kolem 35 procent oproti loňsku. Pro majitele pálenic je  zásadní, aby se nezvyšovala spotřební daň na pěstitelské pálení, která by od něho lidi odrazovala.  Stonavská pálenice letos ceny nezvyšovala, za litr 50procentní pálenky lidé zaplatí do 120 Kč.