Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Pěstování bazalky

28.01.2014 12:01

BazalkaLeden se pomalu chýlí ke svému konci. Stále nás však netrápí chladné počasí. Letošní zimu spíše doprovázejí nadprůměrné teploty, mlhy a jen místy a velice zřídka se objevuje námraza. Takovéto počasí oslabuje imunitu a často vyvolává deprese. Jak proti zhoršeným náladám a bacilům bojovat? Můžeme zkusit bazalku.

Rostlina známá v česku pod názvem bazalka neboli Ocimum patří do čeledi hluchavkovitých. Většina rostlin z této čeledi roste v Africe, Jižní Americe nebo Asii. Většina druhů je silně aromatická. Mezi poznávací znaky patří mimo jiné listy porostlé chloupky. Tato rostlina miluje světlo a teplo. V květináči nám krásně provoní kuchyni, na záhonku tvoří základ letní zahrádky. Nevydrží však naše mrazy, není na zdejší podnebí připravena. Pokud si koupíme tuto rostlinku v obchodním centru, pak bychom měli počítat s tím, že nám nevydrží příliš dlouho. Tyto rostlinky jsou totiž rychlené a určené k rychlejší spotřebě. Nejlepší možností je zakoupení semínek. Ty pak vyséváme do květináče nebo do volné půdy. Při druhé variantě však musíme dávat pozor na mrazíky, ty by semínka zničily. Pokud chceme sázet dříve, musíme použít pařeniště. Zasazená semínka nám vyklíčí zhruba za čtrnáct dní. Za tři týdny pak budeme mít rostlinku, kterou bude třeba přesadit do většího květináče. Ven vysazujeme bazalku až začátkem června; pokud je dobré počasí, tak koncem května. Jestliže bude přes léto dostatek slunce, zajistí nám rostlinka bohatou úrodu. Zároveň v tomto období rostlinku zaštipujeme. Tím docílíme toho, že se krásně rozvětví a úroda bude bohatší. Lístky pak můžeme postupně otrhávat až do září, kdy nám tato letnička odchází - to jen za předpokladu, že jsme si koupili jednoletku. Lze sehnat i trvalku. Ty se shánějí hůře. V supermarketech je neseženeme. Ocimum gratissimum je bazalka keříkovitého vzrůstu. Je to trvalka. Na podzim tuto odrůdu umístíme dovnitř, kde nám přezimuje. Rostlinka je nenáročná, nesnáší však mráz a sucho.

                Bazalka pomáhá při křečích, zlepšuje trávení a nadýmání. Koriguje střevní potíže a odstraňuje nechutenství, dále je to slabé antibiotikum. Blahodárné účinky má na nervozitu, uklidňuje nervy, zahání nespavost, zlepšuje náladu, působí proti úzkosti. Proto se v zimních měsících obzvláště doporučuje užívání této byliny. Bazalka se hodí do salátů, lze z ní vyrobit domácí pesto, hodí se jako příloha k hlavním jídlům, nebo jako dochucovadlo masa či těstovin. Pokud máme možnost si tuto rostlinku v truhlíku vypěstovat, neměli bychom vůbec váhat.

 

Autor: Radim Dvořák