Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Pěstování hyacintů

12.02.2014 15:25

HyacintZima stále nikde, proto už můžeme čekat, že se brzy začnou probouzet květiny jako jsou sněženky, bledule nebo také hyacinty. Rozzářit naši zahradu mohou tyto krásné květiny již v  předjaří. Rychlené hyacinty nám však mohou v  teple domova dělat svými květy radost již nyní.

                Jedná se o rod rostlin, který je zařazen do čeledi chřestovité. V  České republice není žádný hyacint původní. Původem pochází ze západní Asie. Díky své velmi výrazné vůni jsou hyacinty oblíbené nejen v  květináčích, zahradách, ale i v  průmyslu zabývajícím se výrobou voňavek. Jelikož je to cibulovina, je pro ně cibulka orgán, bez kterého se tato nádherná květina neobejde. Představuje totiž zásobní orgán, který dodává živiny a další nezbytné látky, díky kterým je schopna rostlina vyrůst.

  • Hyacint můžeme pěstovat ve váze bez půdy. V  tomto případě nesmí být celá cibulka ponořená. Ve vodě jsou pouze kořínky. V  takovémto případě můžeme podle zbarvení cibulky poznat barvu květu.

Hyacinty, které jsme zakoupili v  květináčích v  obchodech, aby provoněly náš domov, můžeme vysadit do záhonu. Vysazujeme pouze velké a zdravé cibulky. Malé a oslabené jsou náchylnější k  nemocem a může se pak stát, že z výsadby nevzejde žádná květina. Nakažená cibulka totiž může nakazit i ty ostatní zdravé. Čím větší pak cibule je, tím větší bude pravděpodobně i květ. Jakmile hyacint odkvete, necháme květ uschnout a následně jej ustřihneme, aby nevyčerpával cibulku. V  létě, kdy cibulky odrostou, máme šanci je přesadit či uschovat na pozdní výsev. Cibulky prvně usušíme a následně vložíme do krabičky. Tu pak uskladníme do místnosti, která je tmavá, chladná a suchá. Vysoká vlhkost v  kombinaci s  vyšší teplotou při uskladnění způsobuje nemoci.

Záhonek plný hyacintů může krásně prozářit zahrádku. Květiny krásně voní a zároveň nejsou náročné na péči. V  podstatě se o ně nemusíme vůbec starat. Pozor musíme dávat jen při skladování. Cibulky pak můžeme zasadit do květináče a prvních květů se dočkáme už na vánoce.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia