Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Pěstování rajčat

18.05.2013 13:46

RajčataJaro nám pomalu končí, denní teploty se začínají šplhat k pětadvaceti stupňům ve stínu. Ty ranní už jsou také příznivější. Tři zmrzlí už nás minuli, proto je ideální čas na výsadbu rajčat do naší zeleninové zahrádky. Pokud rajčata nemáme předpěstovaná, stále se dají pořídit vzrostlé sazenice. Ideálním místem je trh zeleniny a ovoce; na sazenice nejen rajčat, ale i paprik a podobných druhů, které se nyní vysazují ven také narazíme v některých zahradnictvích.

Co vlastně při sadbě budeme potřebovat? Užitečným společníkem jsou zahradnické rukavice. Rajčata mají typickou vůni a stonky plné chloupků, spousta lidí je na dotek těchto chloupků alergická, následně se objevují vyrážky. Dále se bude hodit pomocník ve formě rýče, tím vykopeme jámu, do které rajče zasadíme. Nezbytným pomocníkem bude konev plná vody. Tak zajistíme rajčatům dostatek vláhy k lepšímu zakořenění. Rajčata bychom měli sázet při teplotách nad deset stupňů. Samozřejmě díky množství odrůd, které si v současné době můžeme vybrat, je možné sázet některé druhy i v dubnu. Pokud se dostaneme přímo k výsadbě, měli bychom zvážit spon sazenic. Sázíme-li rajčata tyčková, musíme počítat s tím, že nám vyrostou vyšší rostliny. Proto tyto druhy sázíme ve vzdálenostech 70x70 cm. Pokud vysazujeme keříčkovité nebo poléhavé odrůdy, můžeme volit menší spon - 50x50 cm. Může se stát, že se nám rajčata za okny vytáhnou. V tomto případě sázíme sazenice odlišným způsobem. Vykopeme jámu, prolijeme vodou a rostlinku do jámy položíme. Ležet by měla tak, že v úrovni povrchu půdy budou první lístky. Následně zasypeme do úrovně terénu a zalijeme. Rostlinka se nám nezlomí a časem se sama narovná. Ostatní sazenice zasadíme rovně a dobře prolijeme.

Důležité je se o rajčata přes sezónu starat, zajistíme tak větší kvalitu, ale i kvantitu. Rostlinky bychom měli přivazovat ke kolíkům tak, aby rajčata neležela na zemi a neuhnívala. Také bychom měli otrhávat suché a napadené listy. Dále bychom měli otrhávat výmladky, ty rostlinku pouze vysilují. Pokud rajčata zaléváme, vždy jen zeminu; listy se snažíme uchovat suché. Mokré jsou náchylnější na plísně. Pokud tyto zásady dodržíme, vyroste nám úroda vynikajících rajčat.

Autor: Radim Dvořák.