Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 611
79%

Ne, nenavštěvuji 1 772
21%

Celkový počet hlasů: 8383


Pěstujeme bylinky

02.04.2013 13:28

BylinkyZima nás stále neopustila. V Čechách sice místy poprašek, teda pokud nemluvíme o horách. Zato na Moravě sněhu víc než dost. To pro nás znamená jediné, na práci přímo na zahradě můžeme zapomenout. Pokud jsme však nečekali návrat zimy a zahradu jsme kompletně odzimovali, měli bychom dát pozor na stromy a keře, které opět přikryl sníh. Jelikož se v tomto období, teploty hodně střídají, sníh se rychle stává mokrým. Stromy a keře, které byly po dobu celé zimy svázané, aby jim sníh nepolámal větve, jsou nyní bez ochrany. Proto bychom z nich měli částečně sníh setřepat, keře, které jsou zasypány, bychom měli vytáhnout ze sněhu a srovnat, to všechno je naší jedinou prací na zahradě teď, když je venku ještě sníh.

Opět však můžeme čas využít k předpěstovávání. Pro zdatné kuchaře, ale i pro ty, co mají rádi vůni bylinek, nastává doba, kdy si zasadit bylinky. Sázení bylinek není nic složitého, a pokud je umístíme na správné místo, mohou se nám odvděčit bohatou vůní, ale i bohatou úrodou. K výsadbě není potřeba nic speciálního. Stačí si koupit univerzální substrát, nebo použít hlínu z kompostu (pokud není zmrzlá). Dále stačí vzít zahradní rukavice, lopatku a několik květináčků. Pokud máte doma širší vnitřní parapety, je ideální nádobou domácí pařeniště o rozměrech 38 x 25 cm. Samozřejmě záleží na šířce parapetu. Pokud zasadíte vše do jednoho truhlíku, vytvoří nám to krásnou, voňavou zahrádku uvnitř našeho domečku, či bytu.

Semínka, substrát, nádoba na zasazení

Jaké bylinky sázet? Je 11 základních typů. Některé vám krásně provoní kuchyni, ostatní pomůžou při dochucení jídla. Majoránka, šalvěj, tymián, pažitka, rozmarýn, bazalka, meduňka, máta, petrželka, koriandr, oregano (dobromysl), to jsou základní rostlinky, které u nás můžeme zasadit a lze je i poměrně snadno sehnat. Stačí jen do pařeniště, nebo květníku nasypat substrát, lehce do něj zatlačit semínka do řad, potom stačí jen lehce poprášit substrátem a zalít. Nyní už stačí jen umístit naše mini pařeniště na správné místo. Ideální místo je na vnitřní parapet u okna, které je orientováno na západ. Pokud budou na jižní straně, může se stát, že nám bylinky spálí slunce. Na západní straně se bude dařit bylinkám, které potřebují světlo, ale ne slunko. Po zhruba dvou až třech týdnech nám vyrostou drobné rostlinky. Důležité je rostlinky nepřemokřovat a udržovat hlínu stále vlhkou.

Nyní stačí počkat, až nám bylinky povyrostou. Vytvoří nádherný vnitřní prales, s rozmanitou vůní.

 

 

Autor: Radim Dvořák© LiliGraphie - Fotolia.com