Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Pěstujeme granátové jablko

04.02.2014 15:37

Granátové jablkoLeden je téměř u konce. Zima se stále drží i v těch nižších polohách. Proto stále ubývá práce na zahradě a my se tak můžeme věnovat pracím, které se snadno dají dělat v teple domova, nejlépe u kamen, která nás hřejí do zad.  Pravděpodobně budeme přemýšlet nad tím, co bychom mohli již nyní zasadit. Rajčata, papriky a podobně mají ještě čas. Můžeme zkusit vypěstovat ovoce, které u nás není původní, je opředeno spoustou legend - granátové jablko. Pokud si tento keř či stromek chceme vypěstovat, budeme muset namyslet místo, kam jej uskladníme. Jakmile nám vyroste, přes léto jej můžeme nechat venku. Zimu však přežije jen v místnostech, kde teplota nepřesahuje deset stupňů.

Ze zakoupeného jablka vyloupneme několik semínek. Ta necháme den či dva na ubrousku. Následně je vložíme do vody, kde budou trávit další dva dny. To děláme proto, aby nakvasila dužina, která semínko obklopuje. Pro zasazení budeme potřebovat substrát pro subtropické rostliny. Semínko do tohoto substrátu zaboříme asi centimetr hluboko. Květináč můžeme zakrýt fólií. Tím uspíšíme klíčení a zvýšíme tak vlhkost. Důležitá je zálivka. Substrát totiž nesmí být přemokřený a nesmí nikdy vyschnout. Proto jej udržujeme stále vlhký. Květináč se semínky umístíme na světlé místo, kde se teplota pohybuje okolo dvaceti stupňů Celsia. V takovýchto podmínkách nám brzy vyroste klíček. Později i malé rostlinky. O rostlinku pečujeme podobně jako o klíček, stačí občas zalít a nenechat příliš vyschnout. Rostlinka pak rychle roste. Proto ji brzy budeme muset přesadit do větší nádoby. Po dvou až třech letech pak můžeme začít rostlinku tvarovat pomocí zastřihávání. Do čtyř metrů nám ani po deseti letech nevyroste. Pravděpodobně se nedočkáme ani květů. Dekorace je to však nádherná.

Pokud chceme víc, zkusíme pěstování zakrslé odrůdy. Ta se nazývá Nana. Pěstování této odrůdy je efektivnější a lze ji sehnat v zahradnictví. Přes léto může rostlina stát na terase nebo ji můžeme mít za oknem, kde má dostatek slunce i světla. V zimě ji však přeneseme do chladné místnosti, kde se teplota pohybuje pod deset stupňů, ale příliš zde nemrzne. Zálivka přes zimu stačí jen minimální. Na jaře ji přeneseme zpět do teplejší místnosti. Jakmile se venku oteplí a keříku začnou rašit lístky, můžeme jej dát ven. Stromek kvete dřív než klasické odrůdy. Proto na podzim můžeme sklízet jablíčka. Jablíčka jsou menší než ta klasická. Mají dva až šest centimetrů a jsou plná jadérek se sladkou dužinou. Ta jsou velmi zdravá a prospěšná našemu organismu, proto bychom neměli váhat s pěstováním této odrůdy, pokud je to jen trošku možné.

Autor: Radim Dvořák © Nitr - Fotolia.com