Pěstujeme hrušně
Pokud máme zasazeny jabloně, chybí ještě hrušně. Tyto stromy jsou u nás pěstovány čím dál tím méně. Avšak svojí chutí a krásou patří do každé větší zahrady. Mají sladké plody, které jsou velmi šťavnaté a výborně se hodí do kompotů nebo jídel. Hrušeň dodá naší zahradě příjemnou podzimní atmosféru díky svému zbarvení listů. V létě nám dodá potřebný stín na zahradě. Proto bychom s jejím vysazením neměli otálet. Stejně jako jabloně se dělí na letní, podzimní a zimní. A stejně jako u jablek, zimní druhy hrušek vydrží nejdéle.
- Letní – Červencová, Isolda, Alfa, Margarita, Santa Maria, Radana, Clapova červená, Clapova, Diana, Wiliamsova
- Podzimní – Hortensia, Laura, Nitra, Bera Hardy, Komisowka, Bojničanka, Elektra, Hardyho máslovka, Boscova lahvice
- Zimní – Decora, Amfora, Vila, Concorde, Packaham Triumph, Madame Verté, General Leclerc, Carola, Konference, Astra, Xenia, Uta, Dicolor, Monika, Erika, David, Beta, Bohemica, Delta, Dita, Grosdemange
Obecně platí, že letní hrušky mají období sběru od konce července do konce srpna, výjimečně do půlky září. Odrůda Červencová je méně odolná vůči mrazu, proto se pěstuje v níže položených oblastech. Problémem u hrušní je rez. Všechny letní odrůdy jsou proti rzi středně – vysoce odolné. Podzimní druhy jsou lepší pro skladování, avšak vydrží max. 2 měsíce. Začínají se sbírat v polovině září a koncem měsíce s nimi končíme. Boscova lahvice patří do teplejších oblastí. Naproti tomu Hortensia má nízkou odolnost vůči rzi, proto je potřeba se o ni více starat. Od konce září už dozrávají zimní odrůdy, ty se doporučují na uskladnění nejvíce. Sbíráme až do konce října. Nejméně odolná vůči chladu je ze zimních odrůd Packaham Triumph, proti rzi pak Konference, Xenia, David, ostatní odrůdy jsou středně až vysoce odolné.
Nejčastěji v našich zeměpisných podmínkách narazíme na hrušeň planou. Mezi staré odrůdy patří Červencová, Solanka, Koporečka nebo Kozačka. Ty jsou často vidět ve starých sadech, pokud nejsou delší dobu obdělávány, jsou náchylné na rez. Pokud se o stromy staráme a nenecháme u nich naplno propuknout rez, odmění se nám sladkými plody, ty jsou vhodné k přímé konzumaci, kompotování nebo vaření a pečení. Jsou to ideální stromy do zahrady.
Autor: Radim Dvořák © WoGi - Fotolia.com