Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Pěstujeme jarní zeleninu

13.03.2014 18:24

Sadba zeleninyPomalu se blížíme k druhé polovině března a tím se blížíme k období, kdy můžeme začít vysazovat na zahradu první otužilce a to přímo na zeleninovou zahrádku. Pokud spěcháme na plody a chceme je mít co nejrychleji, můžeme vývoj rostlinek urychlit netkanou textilií. Ta zvýší teplotu a v noci zase chrání před nečekanými mrazy, které stále mohou přijít. Co všechno ještě kromě mrkve, petržele či ředkviček, můžeme v druhé polovině měsíce vysévat?

  • Špenát- je pěstován kvůli svojí nadzemní části. Konkrétně pro listy. Ty se využívají jak syrové, tak upravované ve všech možných pokrmech. Výbornou kombinaci tvoří s česnekem. Je plný vitamínů. Na pěstování není příliš náročný. Má rád hlinitopísčitou půdu, která však příliš mnoho nepropuští vodu. Nemá příliš rád sucho. Pro zlepšení podmínek půdy můžeme vpravit kompost, který bude lépe zadržovat vodu než písčitá půda. Vhodné je jarní a podzimní pěstování. V létě totiž vybíhá do květu a listy jsou tvrdší a ne tolik chutné jako jarní. Do mělkého korýtka rozprášíme semínka a prohřátou a vlhkou půdou zakryjeme.
  • Hrách- je rostlina, která je pěstována pro svoje lusky plné zelených korálků. Ty se využívají jako čerstvé, tak dušené do různých pokrmů. Dobře snáší chlad, proto jej můžeme sázet brzy z jara. Řádky, do kterých hrách sázíme, by měli být zhruba 30 cm vzdáleny. Jednotlivé semínka pak od sebe sázíme 5-7cm do hloubky asi 3-5 cm. Jelikož se hrách rád pne, je dobré mu hned připravit oporu, po které se může pnout. K tomu stačí pár dřívek a provázek.
  • Kopr- jedná se o jednoletou rostlinu, která dorůstá do výšky i jednoho metru. Půda by měla být dobře propustná. Přemokřené a těžké půdy tato nenáročná rostlina nesnese. Kopr roste téměř všude, kde není příliš mokro, můžeme jej vidět v jeho zplanělé formě i na skládkách nebo polích. Vyséváme do řádků, které jsou od sebe aspoň 25cm vzdálené. Do těchto řádků nahusto rozprášíme semínka a přikryjeme půdou, kterou následně zalijeme. Už po 6 týdnech se můžeme dočkat rostlinek okolo 20cm vysokých. Pokud necháme na záhonu kopr odkvést, můžeme se dočkat dalších rostlin bez výsevu. Snadno vysemení. Lze jej přidávat do salátů, k masu nebo do omáček.
  • Raný salát- se pěstuje stejně jako špenát pro svoje výtečné zdravé listy, které se hodí do salátů nebo jako příloha. Výhodou je mrazuvzdornost, která je poměrně vysoká. Pro úspěch je zapotřebí vysévat do dobře prosluněného stanoviště. Nechce příliš těžkou půdu, vyžaduje však dostatečnou zálivku.

Všechny tyto plodiny potřebují dostatečnou zálivku. Jelikož nás na jaře často mohou překvapit ranní mrazíky, není od věci přikrýt plodiny netkanou textilií. Ta ochrání klíčící semínka před chladem a zároveň zvýší vlhkost.

 

Autor: Radim Dvořák, foto Fotolia