Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Pěstujeme kiwi

28.08.2013 15:04

KiwiDalší dřeviny nám mohou krásně zastínit a svými květy příjemně rozzářit venkovní prostor, můžeme je vysadit k pergole nebo jen volně do prostoru zahrady. Proto bychom s jejich výsadbou neměli váhat.

  • AKTINIDIE – v ČR známá jako aktinídie. Tyto dřeviny pocházejí z Asie (Čína, Korea nebo Japonsko). Jedná se o šest metrů vysoké keře nebo až dvacet metrů dlouhé liány. Tento keř plodí ovoce, které je u nás běžně známé pod názvem kiwi. Některé druhy můžeme použít jako alternativu vinné révy, která se plazí po pergole. Základem je zvolení správného druhu. Některé druhy totiž jsou zvyklé na mráz, jelikož pochází z vysokohorských oblastí Číny. Například Aktinidie kolomikta je mrazuvzdorná, vydrží až -25°C. Plody lze konzumovat syrové. Lze je využít v ovocných salátech, nebo tepelně upravovat. Plody jsou bohaté na vitamíny. Zralé obsahují vysoké procento vitamínu C, jsou sladké a šťavnaté. Potřebují lehčí propustnou půdu s dostatečnou zálivkou a jižní stranu s dostatkem slunce.
  • ARONIE – je keřovitý strom známý pod názvy temnoplodec nebo černý jeřáb. Je vzdáleně příbuzná jeřábům. Strom původem z Ameriky se roku 1700 dostal i do Evropy. Plody jsou malé černé malvice se svíravou, tříslovitou příchutí. Často jsou pojídány ptáky. Plody se používají v léčitelství, do zavařenin. Dále se používají jako příměsi do marmelád, džemů a likérů. Plody mají vysoký podíl vitamínu C, antioxidantů a tříslovin. Tyto stromky pěstujeme v polostínu. Jedná se o rostliny menšího vzrůstu, proto dobře rostou pod jinými stromy. Jsou to velice odolné rostliny, které dobře snášejí sucho. Jsou odolné vůči znečištění a škůdcům.

Oba tyto druhy mají pozitivní účinky na zdraví. Díky vysokému obsahu vitamínů, antioxidantů a tříslovin tak dodají našemu tělu potřebné látky, které pak potlačují různá onemocnění. Údajně jsou účinné v boji s rakovinou, zabraňují střevním potížím, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak.

 

Autor: Radim Dvořák © Valeriy Kirsanov - Fotolia.com