Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Pěstujeme lilie

01.07.2015 18:08

LilieLilie patří do čeledi liliovitých. Jsou to vytrvalé jednoděložné rostliny. Pod zemí vytvářejí cibule, které jsou zásobárnou živin pro vzrostlé rostliny. V České republice se můžeme setkat se dvěma druhy, které rostou mimo zahrady a botanické zahrady. Jsou to lilie zlatohlavá a lilie cibulkonosná. Obě jsou kriticky ohroženými druhy v ČR. Tyto rostliny jsou poměrně různorodé, a to nejen díky zbarvení květů. Dorůstají totiž do výšky od 30cm do dvou a půl metru. Všechny rostliny však mají úzké kopinaté listy, které rostou střídavě. V horních částech rostlin se vyskytují překrásně tvarované a ještě krásněji zbarvené květy. V tomto se jednotlivé lilie také velmi liší. U některých druhů se můžeme setkat až s padesáti květy na jedné rostlině.

Pokud si chceme vypěstovat lilii na zahradě, musíme najít místo, kde máme mírně kyselou půdu, která je dostatečně propustná. Lilie mají rády dostatek vody. Proto udržujeme půdu stále vlhkou. Nikdy by však neměly ve vodě stát, přemokření totiž nesnášejí. Co se týče slunce a stínu, nemají rády vyloženě stinné stanoviště, polostín nebo slunce jim nevadí. Pokud chceme lilie rozmnožit, oddělujeme lodyžní nebo listové pacibulky, které sázíme do hloubky zhruba osmi centimetrů.

Po zimě si musíme dávat zvlášť pozor při tání sněhu, dlouhodobě zamokřené místo cibulkám lilie určitě neprospívá. Proto sázíme na místo, kam voda neodtéká. Dále musíme dávat pozor na plísně, především na plíseň šedou. Rostlinku ochráníme postřiky. V obchodech se zahradnickými potřebami se můžeme setkat s postřiky určenými speciálně na lilie. Dále dáváme pozor na hnilobu cibulek, ta bývá způsobena vysokou vlhkostí půdy. Na květy pak útočí mšice, třásněnky, chřestovníček liliový a moucha zvaná vrtalka liliová. Pokud se našim liliím na zahradě daří, mohou nám zpříjemnit pobyt na zahradě od května až do srpna. Pokud máme nadměrnou úrodu květů, můžeme jimi ozdobit interiér. Květy ve váze vydrží až 2 týdny.

 

Autor: Radim Dvořák© yogonobu - Fotolia.com