Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Pěstujeme tulipány

05.06.2013 16:03

tulipányKonec června se pomalu blíží. V tomto období přichází čas na vytahování cibulek tulipánů. Jak bychom se o tuto jarní chloubu zahrady vlastně měli starat? Tulipány jsou nejpěstovanější rostlinou na světě. Mají nespočet barevných odrůd i tvarů a velikostí. Původem pochází ze střední Asie.

Tulipány patří mezi květiny nejčastěji pěstované po celém světě.

Tulipány vysazujeme do propustné půdy, která jim svědčí. Ideální je hlinitopísčitá. Pokud tulipány vysadíme do stínu, nikdy se jim nebude dařit tak dobře jako na pěkně prosluněném místě. Jakmile vybereme místo, sázíme cibule, na to je však ještě čas. Tato činnost je ideální pro měsíce září a říjen. Na čas výsadby bychom si měli dát obzvlášť pozor. Už v tomto měsíci se na pultech obchodů objevují cibule tulipánů. Tyto cibulky rychle a spolehlivě koření. Pokud je zasadíme už nyní, cibulky vyraší příliš brzy a přes zimu umrznou, nebo se další rok budou trápit a nevykvetou. Pokud už máme několik let tulipány na stejném místě, bývají spíše velké listy, které jsou v poměru s květy v převaze. Květů je pak méně. Po dvou letech se proto doporučuje právě v období léta, ideálně koncem června, cibulky vytahovat. Následně cibulky rozdělíme. Čas na vytažení cibulí poznáme podle listů, které usychají a zatahují se. Jakmile máme cibulky rozdělené, očistíme je a usušíme. Ke skladování potřebují teplotu kolem 20°C a dostatek vzduchu. Vložíme je do dřevěné přepravky vystlané novinami a následně necháme uschnout, využijeme je až za 3-4 měsíce. Cibulky po čase kontrolujeme a nemocné či napadené cibulky vyhazujeme.

Jakmile nastane správná doba pro výsadbu, vkládáme cibulky 10-15cm hluboko a dobře zalijeme. Cibulky nesázíme příliš nahusto, potřebují prostor, ideálně 15-20cm od sebe, samozřejmě záleží na odrůdě. Pohnojíme kompostovou hlínou a čekáme. Jakmile nastane jaro, kdy tulipány kvetou, dopřáváme jim dostatečnou vláhu. Rostliny se nám pak odmění krásnými květy. Po odkvětu stonek seřízneme. Listy necháme, dokud úplně nevyschnou, dodávají živiny cibulkám.

 

Autor: Radim Dvořák