Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Pěstujeme vlastní houby

10.08.2013 18:01

Houba VatovecHoubařská sezóna se blíží ke konci, sucho houbám také nenahrává. Některé houby však teprve porostou. Například vatovec obrovský. Někdy je znám pod svým druhým jménem pýchavka obrovská. Patří do čeledi pýchavkovitých. Na konci léta jej můžeme spatřit na polích, loukách nebo i v lesích. Pro houbaře je to hotová delikatesa. Obvykle dorůstá do velikosti 10 – 20 centimetrů. Avšak jsou známi jedinci, kteří dorostli do velikosti okolo 150 centimetrů. Plodnice připomínají pýchavku i tvarem. Mají kulovitý tvar, kde vnější slupka je hladká a velmi tenká. Mladé houby mají slupku bílou, se stářím však hnědne, jakmile houba dozraje, začíná praskat a ve velkých plátech se odlupuje. Od ostatních hub se liší také umístěním sporů. Ty má umístěny uvnitř plodničky. Větší exempláře mohou obsahovat i několik biliónů těchto spor. Tato houba není jen chutná, ale i léčivá. Spory této obří pýchavky se používají jako koagulát k zastavení krvácení, dále je používána při potížích s močením.

                Takovouto obří pýchavku si můžeme vypěstovat i na zahradě. Jak na to? Nejjednodušší je zakoupit si na internetu nebo ve specializované prodejně podhoubí vatovce. Jakmile máme podhoubí, nemáme ani zdaleka vyhráno. Musíme najít vhodné místo. Pokud máme na zahradě nějaký kout, který není udržovaný, ideálně dosti zarostlý kopřivami, je vhodný právě pro výsadbu vatovce. Vatovec potřebuje pro růst půdu s dostatkem dusíku. Půdy zamořené kopřivami jsou proto ideálním místem.

                Na toto místo aplikujeme podhoubí. Vkládáme jej asi 5cm hluboko pod povrch zeminy. Ze začátku jej zaléváme každý den. Pýchavky by nám další rok měly vyrůst. Dusík z půdy mohou vyčerpat, proto je přihnojujeme dusíkatými hnojivy. Podhoubí by mělo přežít i přes zimu, je mrazuvzdorné.

                Další možností je zasazení již vzrostlé houby. Jakmile najdeme menší vatovce, zkusíme vyrýpnout houbu i s půdním valem. Tu následně zasadíme do půdy na zahradě, která je dobře prolitá vodou a obohacená o dusík. První rok vatovce nesbíráme. Sbíráme až následující, tím zaručíme, že se podhoubí uchytilo a my jej nenarušíme ani sběrem. Problém je, že přenesené podhoubí se hůře uchytí, proto může trvat několik let, než nám houba na zahradě vyroste.

 

Autor: Radim Dvořák© hraska - Fotolia.com