Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 608
79%

Ne, nenavštěvuji 1 768
21%

Celkový počet hlasů: 8376


Plánujeme barevnou zahradu

21.01.2014 12:08

Barevná zahradaBrzy začne druhý kalendářní měsíc, únor. Leden většinou bývá tím nejchladnějším. Letos to vypadá, že této úlohy se zhostí únor. Pravděpodobně přijdou mrazy, které lednu chyběly. Opět bude zahrada trochu zaskočená a hodně zmatená. Proto bychom měli stále kontrolovat, zda jsou dobře zajištěné rostliny, zda jsou zazimované, zda zazimování neodnesl vítr a podobně. Zároveň se už nyní dostávají na pult semínka rostlin nejrůznějších barev. A právě teď bychom si měli sednout a naplánovat, jakými barvami se rozzáří naše zahrada na jaře a v létě. Máme několik možností, buďto vybereme rostliny, které se nám líbí; pravděpodobně budeme mít chaoticky zářící zahradu. Nebo vybereme barvy, které se nám hodí do zahrady a následně rostliny, které mají tyto barvy. Takto vytvoříme krásné a harmonické místo, které nám bude každý závidět.

                Nejprve si projdeme zahradu a zjistíme, co se na ní momentálně nachází. Stromy, keře, zeleninový záhon či pergola. To jsou detaily, které budou hrát při výběru velkou roli. Podle toho, co vše na zahradě máme, musíme vybrat rostliny stínomilné nebo světlomilné, vysoké či nízké, plazivé nebo rostliny, které nepotřebují oporu. Dalším faktorem je půda. Na zahradě máme místa, kde se voda drží déle a místa, kde je stále sucho. To je často způsobeno složením půdy. Podle toho také osazujeme; tam kde se voda drží, sázíme rostliny milující vodu. Kde je sucho naopak sázíme druhy, které potřebují dobře propustnou půdu. K pergole dále vymyslíme popínavé rostliny. Dále se snažíme vybrat druhy podle doby květu. Například musíme počítat s tím, že některé druhy brzy odkvetou a celé léto pak budou bez květů, některé druhy začínají kvést v pozdním létě a podobně.

                Co se týče barev, vše se odvíjí od tří základních - modré, žluté, červené. Od nich se pak odvozují ostatní barvy. Zelená, fialová a oranžová jsou barvy vzniklé z předešlé trojky. Smícháním těchto dvou skupin vznikají barvy přechodové. Barvy květů u těchto rostlin jsou ideálním prostředníkem mezi již zmíněnými prvními dvěma typy. Bílá barva - to je barva zjemňující. Podobně působí i šedá. Tyto barvy vkládáme na místa, kde nám barvy příliš září. Při vysazování barevných květin je nejlepší řídit se podle Isaacova barevného kruhu.  Barvy stojící naproti sobě tvoří kontrast, naopak barvy vedle sebe se příjemně doplňují. Podle tohoto kruhu můžeme vybrat barvy, které chceme mít v zahradě. Následně vybereme rostliny. Jakmile máme rostliny vybrány, měli bychom si o nich zjistit informace, jako je doba květu, půda potřebná k růstu a podobně. Tím docílíme toho, že nám bude zahrada kvést celý rok hustě. Dále se snažíme barvy doplňovat množstvím. Pokud máme na zahradě nějaký vzácný druh, který nám jen tak tak roste, nedáváme k němu příliš velké množství jiných rostlin. Jedinec by v pohledu na zahradu zaniknul.

 

Autor: Radim Dvořák, www.vladeko.cz/pergoly/popinave-rostliny-pro-pergoly  Foto fotolia.com