Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 618
79%

Ne, nenavštěvuji 1 777
21%

Celkový počet hlasů: 8395


Podzimní Flora přilákala podobně jako loni asi 25.000 návštěvníků

19.11.2010 14:39

Zahrádkáři z celé republiky i zahraničí zamířili na olomoucké Výstaviště Flora, na kterém se konala výstava ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc. Branami areálu, který současně hostil zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima, prošlo na 25.000 lidí. Podobný počet lidí zavítal na trojlístek akcí také v loňském roce.
Největší zájem měli návštěvníci o ústřední expozici v hlavním výstavním pavilonu, která letos připomínala selský dvůr. Její součástí bylo i historické zemědělské nářadí. Kromě toho si lidé mohli prohlédnout tisíce kusů ovoce a zeleniny či odrůdy chryzantém.
Doprovodný festival gastronomie a nápojů Olima nabídl zájemcům mimo jiné ochutnávky vín, ryb, kávy, cukrářské, kuchařské soutěže i bramborové hody. Nechyběly ani výrobky regionálních potravinářských firem. Součástí festivalu Olima byla soutěž o nejlepší ovocný destilát Flora košt, ve kterém se sešlo rekordních 358 vzorků pálenek. Titul absolutního šampiona klání odborná porota udělila hruškovici palírny Radlík z Jílového u Prahy.
V soutěži o nejlepší expozici v oboru ovocnářství zvítězili zemědělci z Hospodářského družstva Určice - Dětkovice, mezi zelináři uspěla břeclavská firma Moravoseed a soutěž floristů ovládli v juniorské kategorii studenti Vyšší odborné školy zahradnické a střední odborné školy zahradnické Mělník a mezi staršími Pavla Hajdová ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
Nejvyšší ocenění, Cena primátora města Olomouce, patří Haně Tunkové a Pavlíně Bukolské, zahradnicím Výstaviště Flora Olomouc, autorkám hlavní expozice Selský dvůr, která slavila opravdu mimořádný návštěvnický ohlas.
Podzimní Flory, zahradnických trhů a festivalu gastronomie a nápojů Olima se zúčastnilo téměř 400 vystavovatelů a prodejců. Akce uzavřely letošní zahradnickou sezonu výstaviště. Novou zahájí příští rok v dubnu jarní etapa mezinárodní květinové výstavy Flora