Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Podzimní jezírko

18.11.2013 12:00

Jezírko v ziměPodzim už je téměř u konce a na zazimování zahrady nám zbývá stále méně a méně času. Proto bychom měli využít každý den, kdy nejsou teploty příliš kruté, a celý den nemrzne. Využít čas bychom měli na zazimování trávníku, stromů, sázení nových keřů, vytvoření pokrývky pro choulostivé rostliny anebo také pro zazimování jezírka s rybama. Co všechno musíme s jezírkem před zimou provést?

  • LISTÍ - pokud je v blízkosti našeho zahradního jezírka nějaký strom, máme tři možnosti. Nejdrastičtější řešení je strom pokácet. Pokud to jde nějak jinak, použijeme řešení jiné. Další možností je prevence. Jakmile nastane podzim a listí se chystá k opadu, natáhneme přes jezírko síť, která nám listí zachytí. V tomto případě právě teď nastal čas, kdy můžeme síť sundat a listí vysypat na kompost. Poslední možností je výlov. Pokud nemáme síť, musíme listí vylovit. K tomu můžeme použít hrábě na trávu. Těmi vytaháme co nejvíce listí. To potom naházíme na kompost.
  • BŘEHY – na březích se nám nachází spousta rostlin, které se ukládají k zimnímu spánku. Vysoké trávy svážeme. Uschlé části rostlin ostříháme. Mrtvé rostliny odstraníme. Zbytky spálíme nebo kompostujeme. Pokud nám upadl na břehu nějaký kámen, někde je něco jinak, než mám být, máme poslední šanci na opravu. Mráz totiž může s těmito místy pořádně zatočit. Břehy zpevníme a rostliny v jezírku ostříháme. Nestříháme však duté rostliny, jako například orobinec. Těmito rostlinami se dostávají mimo jezírko plyny, které jsou škodlivé.
  • DNO – pokud na dně leží hodně nečistoty, lehce ji lopatou vytáhneme. Ve vodě by mělo být co nejméně nečistot. Rostliny, které se neuchytily, vytáhneme, aby nám na dně nehnily. Při hnití totiž vzniká metan, který je pro ryby a ostatní obyvatele jezírka škodlivý.
  • ČERPADLO – vytáhneme z vody a uschováme do tepla, aby plasty mrazem nezkřehly a nepopraskaly. V dlouhých zimních večerech jej pak můžeme řádně vyčistit. Jakmile začnou mrazíky, vložíme do jezírka topítko s plovákem, díky kterému budeme mít stále nezamrznutý otvor na hladině. Díky tomu nám bude unikat plyn a ryby tak budou mít pohodlný zimní spánek.

Jakmile máme všechny úkoly hotovy, vrhneme se na poslední. Okolo jezírka shrabeme trávu a odstraníme všechny nečistoty. V tomto měsíci se můžeme často setkat s větrným počasím a tyto nečistoty tak mohou skončit v jezírku, kde začne proces hnití. Takovéto nečistoty způsobují kažení vody a tím znesnadňují přečkání zimy obyvatelům, kteří se v našem jezírku usadili.

 

Autor: Radim Dvořák, foto Oase