Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Podzimní zahradní jezírka

11.10.2013 16:34

Zazimování jezírkaŘíjen je měsícem, kdy začíná proměna vegetace. Stromy zbarvují listí do nádherných barev, ty následně opadávají. Trávy žloutnou a kvetou vřesy. Tato nádherná proměna nám rozsvítí zahradu do nádherného podzimního nádechu. Už chybí pouze to babí léto a můžeme si dopřát dostatek odpočinku na příjemném místě v zahradě. Tento měsíc je také obdobím, kdy bychom měli pomalu začít zazimovávat jezírko. Co všechno nás čeká při jeho úpravě?
Začneme od břehů. Po celém roce, kdy jsme kolem jezírka vysedávali, chodili, máme mírně rozrušené břehy. Místy se nám odkutálel kámen, někde nám pes vyhrabal rostlinku a podobně. Tyto mezery bychom měli zalepit. Kameny vrátíme na původní místo, tím zabráníme odkopnutí dalších. Pokud máme v pobřežní zóně rostlinku, která má obnažené kořeny, měli bychom k ní přihrnout trošku zeminy, písku nebo štěrku, aby nám v zimě neumrzla. Také bychom se měli vypořádat s přerůstajícím plevelem. U vyšších plevelů opatrně odstraníme květy, tím zabráníme vysemenění. Následně je vytáhneme i s kořeny. Břehy zpevníme.  Holá místa přikryjeme pytlovinou. Rybičky stále krmíme, potřebují dostatek energie, aby přečkaly zimu bez následků. Pokud máme břehy upravené a odplevelené, shrabeme také listí, které nám na okraje napadalo.
Nyní se dostaneme k vodním rostlinám. Kosatce a některé orobince nám zežloutly a zlomily se. Pokud leží na vodní hladině, ustřihneme je. Každá hnijící rostlina ve vodě je v zimě zhoubou pro ryby. Rostlina totiž při rozkladu uvolňuje plyny, které se hromadí pod ledem. Pro ryby jsou tyto plyny toxické. Lekníny nám také už odkvetly. Proto jejich květy vylovíme a hodíme vedle jezírka. Listy leknínů žloutnou, některé už hnědnou. Ty bychom také měli odstranit. Pokud je list leknínu odrostlý a hnědý, stačí jej chytnout za stopku a vytáhnout. Pokud máme poblíž jezírka ovocné stromy, stane se, že nám v něm plavou plody. Ty také musíme vylovit. Všechny tyto přírodniny nám budou kazit vodu. Nyní máme hladinu čistou. Rostliny, které ještě nehnědnou, necháme růst. Jezírko musíme chránit před opadem listí. Listí na hladině může vodu zkazit nejvíc. Pokud je v jezírku opadaného listí velké množství, může nám zahubit i ryby a voda se nám přes zimu zkazí. Proto přes jezírko natáhneme síť, která nám listí zachytí. Tuto síť seženeme ve specializovaných obchodech nebo na internetu. Většinou se vejdeme s cenou do 500 Kč. Jakmile máme síť nataženou, už se nemusíme ničeho obávat a můžeme si užívat krásy jezírka až do zimy. A jak správně postupovat v zimě Vám napoví stránka Jak zazimovat jezírko , kde se dozvíte spoustu užitečných informací a přípravě jezírka na zimu

Autor: Radim Dvořák