Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Pokojové rostliny

02.04.2013 13:35

Venku zase zima, jaro ne a ne vyzrát nad zimou. Zahradu máme nachytanou a zasypanou sněhem. Stromy jsou na tom podobně, sice ostříhané ale prohýbají se pod tíhou sněhu. Tak nám nezbývá, než si najít nějakou domácí práci. Zeleninu bychom už měli mít zasazenou, pokud jsme ji zasadili včas, pomalu by nám měla začít klíčit. Měli bychom si udělat čas také na rostliny, které rostou na balkóně, nebo v pokoji.

Rostliny, které pěstujeme v teple domova, jsou náročnější, než květinky, které nám rostou běžně na zahradách. Tyto rostliny mají různé potřeby. Některé potřebují hodně světla, některé nesnesou suché klima, dalším zase vadí přílišná vlhkost či přemokření. Proto tyto rostliny potřebují zvláštní péči.

Po celém roce, kdy jsme vyžívali krásy těchto rostlin pro zkrášlení našeho domova, bychom je měli odměnit. Pokojové rostliny potřebují přesadit, pohnojit a zbavit nežádoucích částí. Jak přesadit rostliny? Měli bychom začít u správného substrátu. V zahradních centrech nalezneme velké množství specializovaných substrátů. Avšak kupovat pro každou rostlinu speciální substrát se může velmi prodražit. Mnohem jednodušší je kupovat substráty pro určitý typ rostlin. Např. substrát pro palmy a juky atd. Další možností je namíchat si substrát doma. Často se substráty liší pouze obsahem písku v hlíně, proto stačí koupit substrát a promíchat jej s určitým množstvím hlíny. Pokud přesazujeme rostliny z květináče, měli bychom na dno umístit menší množství malých kamínků. To proto, abychom nespotřebovali tak velké množství substrátu. Dále to půdu provzdušní a nestane se, že by vám rostlina uschla díky zamokření. Dále dosypeme květináč hlínou a zasypeme kořeny rostliny. Následně zalijeme a opět dosypeme hlínu, jelikož nám rostlina trochu slehne. Nyní stačí pohnojit. Ideální hnojiva jsou tekutá. Lépe se vstřebají do hlíny.

Nyní máme přesazené rostliny. Dále bychom se měli postarat o jejich vzhled. Měli bychom ostříhat všechny suché listy, aby na hlíně nehnily. Pokud máme pokojové dřeviny, měli bychom je zkrátit, přes zimu se vytáhli a koruna prořídla. Tím, že je zkrátíme, na jaře nám hustě obrazí a nebudou tak vysoké.

Nyní máme nachystány pokojové rostliny. Nyní je stačí správně uložit na správné místo, aby nám prospívali.

 

Autor: Radim Dvořák